NRK Meny
Normal

- Støre må redgjøre

Odd Einar Dørum ber utenriksministeren svare skriftlig på hva Norge kan gjøre for å hjelpe trønderske leilighetskjøpere i Brasil.

Odd Einar Dørum
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Leilighetene er fortsatt beslaglagt av brasilianske myndigheter i Operasjon paradis selv om eierne ikke er mistenkt for noe kriminelt.

- Ingen får benyttet seg av dem eller leid dem ut fordi det er restriksjoner på leilighetene, sier Per Helliksen.

Store tap

Han er talsmann for gruppa som i 2007 kjøpte i alt 87 leiligheter på rundt en halv million kroner hver. Leilighetene ligger i luksushotellanlegget Blue Marlin Resort.

To år senere har de fremdeles ikke råderett over sine egne leiligheter. Tap av leieinntekter og verdi er så langt kommet opp til 25 millioner kroner, i følge Helliksen.

I brevet sitt til Jonas Gahr Støre spør Dørum hva utenriksministeren kan gjøre for nordmennene som har skaffet seg leiligheter på lovlig vis og som er en uskyldig tredjepart i en pågående rettsprosess.

Hotellet var ett av objekta som ble bleslaglagt da utbyggeren Trygve Kristiansen ble arrestert i aksjonen Operasjon Paradis. Arrestasjonen skjedde dagen før eierne formelt skulle overta leilighetene.

- Mange av de er rullestolbrukere og astmatikere som har fått store økonomiske problemer, forteller Helliksen.

Ansvar

Han mener norske myndigheter må ta ansvaret siden aksjonen mot det kriminelle miljøet i Natal var samordnet med norsk politi.

- Så lenge saken er startet av norske myndigheter, og ført brasilianske myndigheter bak lyset, så må norske myndigheter kommer med en detaljert og skriftlig redegjørelse på det de har satt i gang.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.