NRK Meny
Normal

- Lov stopper ikke voldelige sexkunder

Den nye loven mot sexkjøp kommer ikke til å bedre forholdene for de prostituerte. Det mener Vibeke Kleveland ved ved Subrosa-senteret i Trondheim.

Åpenlys forhandling
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Torsdag vedtar Stortinget en lov som forbyr kjøp av seksuelle tjenester. Vibeke Kleveland er psykiatrisk sykepleier ved Subrosa, et senter for prostituerte med rusproblemer i Trondheim. Hun tror ikke den nye loven vil bedre forholdene for de prostituerte.

- De kundene som er vanskelige og voldelige vil ikke slutte, en lov vil ikke stoppe dem. Det er kundene som er greiere å ha med og gjøre som eventuelt vil la seg påvirke av en slik bestemmelse, mener Vibeke Kleveland.

Skjult sexsalg

Hun tror forbudet vil føre til mindre åpenlyst sexsalg. Men i Trondheim finnes det nesten ikke gateprostitusjon, virksomheten foregår i leiligheter og på hoteller. De prostituerte bruker også Internett til å annonsere etter kunder.

- Mange av de jentene jeg jobber med har faste avtaler med kunder. Det er ikke mulig å avdekke en sånn type prostitusjon, sier Vibeke Kleveland.

Strandjord positiv

Statsadvokat Kaia Strandjord har jobbet mye med menneskehandel i Trondheim. Hun synes det er positivt med en lov mot sexkjøp.

- I den ene saken sa en estisk bakmann at han vurderte flere land og fant Norge mest attraktivt for menneskehandel. Med den nye loven vil ikke Norge bli så attraktivt for bakmenn, sier statsadvokat Kaia Strandjord.

Video nsps_upload_2008_11_19_18_20_30_1462.jpg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.