Hopp til innhold

- Staten somler med erstatning

Som eneste grisebonde måtte han nødslakte 400 dyr på grunn av svineinfluensa. Han venter fortsatt på erstatning.

Her tester Mattilsynet griser for svineinfluensa

Grisebonde Åge Grenne fikk økonomiske problemer etter at grisene hans testet positivt på svineinfluensa.

Foto: Mattilsynet

Bondelaget i Nord-Trøndelag raser mot Statens Landbruksforvaltning.

Grisebonden Åge Grenne i Skogn kan nemlig risikere å måtte vente enda tre måneder før erstatningskravet hans blir behandlet.

– Det er urimelig lang saksbehandlingstid. Vi stiller spørsmålet om det er lov å bruke så lang saksbehandlingstid på et så enkelt vedtak, sier leder i Nord-Trøndelag Bondelag, Jon Trøite, til NRK Trøndelag.

Må ta opp lån

Bonden var den eneste i landet som måtte nødslakte griser på grunn av svineinfluensasmitte sist høst. Mattilsynet endret praksis først etter at hans griser var avlivet. Nå må ta han ta opp lån for å kunne fortsette driften.

Ulike takster

Åge Grenne har fått utbetalt en erstatning på 379.000 kroner, basert på taksten fra Statens Landbruksforvaltning (SLF). Det mente Grenne var alt for lite.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Åge Grenne

Åge Grenne med nye griser i fjøset.

Foto: NRK

I sin klage skriver Grenne at slakteriet Nortura satte verdien på de nødslaktede grisene til 444.000 kroner, altså 65.000 kroner mer. Årsaken til den store forskjellen er at Nortura baserer sin takst på vekt, mens SLF legger grisenes alder til grunn for sin takst.

– Økonomien skulle være det minste problemet, sa de da de kom og tok grisene mine. Nå har det blitt det største problemet for meg, sier Åge Grenne til NRK.

Avslo kravet om mer erstatning

Etter å ha fylt opp fjøset med nye griser, skylder han fremdeles 85.000 kroner. For i tillegg til tapet på verdien på grisene, må han også dekke 20.000 kroner av egen lomme i forsikringsoppgjøret for produksjonsavbruddet.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har avslått kravet om mer erstatnging, og nå skal Statens Landbruksforvaltning i Oslo ta en endelig beslutning, men lang ventetid kan få alvorlige konsekvenser, mener Bondelaget.

– Situasjonen er slettes ikke bra. Bonden trenger pengene her og nå. Vi håper at dette skal gå så raskt som mulig, sier Jon Trøite.

Seniorrådgiver hos Statens Landbruksforvaltning, Katrine Andersen Nesse, sier det er lite de kan gjøre.

– Vi bestreber oss på å jobbe så effektivt som vi kan, nettopp for å gi dem som venter på en avgjørelse, et svar. Vi har funnet ut at vi har en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på tre måneder, så derfor informerer vi om det, sier Anderen Nesse til NRK.

Må skjære igjennom

Det holder ikke for Norges Bondelag og Jon Trøite.

– Vi håper noen kan skjære igjennom på et tidligere tidspunkt sånn at Åge Grenne får den riktige erstatningen som han har krav på, sier Trøite.