- Står sammen i den vonde tiden

Nord-Trøndelag Arbeiderparti samlet mange av ungdommene som var på Utøya for en sørgegudstjeneste i Steinkjer kirke tirsdag.

Samlet i kirken

Mange møtte opp på sørgegudstjenesten i Steinkjer kirke tirsdag.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK


Det var mange minnemarkeringer i Trøndelag på mandag. Klokken 14.00 i dag arrangerte Nord-Trøndelag Arbeiderparti en sørgegudstjeneste i Steinkjer kirke.

– Vi synes det er viktig å få markert det som har skjedd og sørge sammen. Derfor har vi tatt et initiativ sammen med Steinkjer kirke som har stilt opp og hjulpet oss, sier Fylkessekretær Elisabeth Helmersen i Nord-Trøndelag Arbeiderparti.


Ungdommene samles

– I dag samles de aller fleste ungdommene fra Nord-Trøndelag som var på Utøya. I forkant av sørgegudstjenesten, vil også en god del av de pårørende til ungdommene som så langt ikke har kommet hjem være til stede, sier Helmersen.

Sørgegudstjeneste

Tente lys, blomster og hilsener er plassert ved Steinkjer kirke til minne om de omkomne og deres pårørende.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Stortingsrepresentant og fylkesleder i Arbeiderpartiet, Gerd Janne Kristoffersen, var en av talerne under samlingen i Steinkjer kirke. Hun var tydelig imponert over samholdet til ungdommene i AUF etter fredagens tragiske hendelse.

– I dagene etter de grufulle hendelsene på Utøya, har dere AUF`ere vist en enorm styrke og et enormt samhold. Dere har holdt fast på at dette ikke skal knekke AUF, og det skal ikke knekke deres store samfunnsengasjement. Dere skal fortsette arbeidet, og dere skal tilbake til Utøya. Hele det norske folk støtter dere i det.

Står sammen

Partikontoret til Nord-Trøndelag Arbeiderparti har fått blomster og støtte etter tragedien og terroraksjonen på fredag.

Mellom 70 og 80 ungdommer fra Trøndelag deltok på AUF- leir på Utøya, åtte kom ikke tilbake.


– De er triste til den dypeste tråden av sin sjel. De gråter med verdighet, men ingen sverger på å ta hevn. I stedet vil de ha enda mer menneskelighet og demokrati. Det er en av de mest bemerkelsesverdige styrkene til dette lille landet.

Helmersen siterer det den tyske journalisten Anna Reinmann skrev i Der Spiegel.

Hun føler denne teksten sier mye om nordmenn som folk, og hvordan alle står sammen.

– De vi til daglig omtaler som politiske motstandere, de er nå våre politiske venner og sørger sammen med oss.

Steinkjer kirke

En god stund før sørgegudstjenesten startet, kom det folk til Steinkjer kirke.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK


Får krisehjelp

Nord-Trøndelag Arbeiderparti savner tre ungdommer. De som har kommet tilbake får oppfølging fra de kommunale kriseteamene, sier Helmersen.

– Vi har hatt tett dialog med Fylkesmannen og sett at det som skal gjøres faktisk blir gjort i de ulike kommunene.

Partiet har fått henvendelser fra mange frivillige som gjerne vil hjelpe. Sentrale folk i Arbeiderpartiet som til daglig ikke er på partikontoret har vært til stor støtte.

– De har vært sammen med oss og planlagt, tatt de nødvendige kontaktene og fulgt opp i kommunepartiene. De har også fulgt opp familier og ungdommer, sier en takknemlig Fylkessekretær.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.