NRK Meny
Normal

- Sjokkert over juks

Avgåtte stortingsrepresentanter er sjokkert over å høre at kolleger kan ha misbrukt pensjonssystemet.

Aud Gaundal
Foto: Torill Aamodt / NRK

Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag, Aud Gaundal, er blant dem som ønsker en ny pensjonsordning.

- Det er tydelig at dagens pensjonsordning er for lett å misbruke, sier hun etter denne ukes avsløring at seks tidligere stortingsrepresentanter skal ha fått utbetalt seks millioner kroner for mye i pensjon.

Stod uten arbeid

For tre år siden stod hun uten arbeid da stortingskarriereren var over. Da var det slutt på 12 års stortingskarriere, og hun var 56 år og arbeidsledig.

Utgått på dato

Hun var ikke av dem som kunne hoppe inn i et lederverv her og et styreverv der. Den tidligere typografen i Trønder-Avisa hadde ingen jobb å gå tilbake til. Og ikke bare jobben var borte. Hele hennes tidligere yrkeserfaring var utgått på dato. Hun søkte jobber, men fikk dem ikke. - Da bestemte jeg meg for å bli student. Den første dagen var nesten som den aller første skoledagen, sier hun i dag.

Og økonomien var trygg, for hun søkte og fikk staten til å dekke hennes studium i økonomi og administrasjon. - For de såkalte politiske broilerne er stortingsperioden et springbrett, for andre et tilbakeskritt, sier Aud Gaundal som selv har møtt i pensjonskomiteen på Stortinget.

Varaordfører i Steinkjer

Likevel gikk det ikke lenge før det politiske engasjementet førte henne inn i en ny jobb. Etter to år sikret hennes politiske engasjement økonomien igjen. Hun ble varaordfører i Steinkjer, og fra den måneden var det slutt på penger fra Staten. - Jeg har fått høre fra pensjonskomiteen at jeg er et eksempel på hvordan støtteordningene for avgåtte stortingsrepresentanter er ment å fungere. Derfor ble jeg sjokkert over at tidligere kolleger kan ha utnyttet og misbrukt systemet, sier Ap-politikeren.