- Rop på elgen

Begrepet å rope på elgen i disse julebordstider kjenner vel alle, men i Trøndelag kan det også fungere for å jage vekk uønsket elg fra veiene.

Elg i snø

Du kan jage vekk elgen ved å rope på den, mener eksperter.

Foto: Piotr Repnik

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det mener i alle fall skogsjefen i selskapet Namdal Bruk på Trones i Namsskogan.

Jaget elg ved E6

– Ja, senest nå i morges jaget jeg vekk to elger som stod like ved E6 over Snåsaheia. Jeg stoppet bilen, gikk ut, og ropte til dem at de måtte springe innover mot Lierne. Og de hørte faktisk på meg, ler skogsjef Knut Berger.

Men Berger mener dette helt alvorlig. I de siste dagene har det vært flere elgpåkjørsler i Trøndelag, og han mener flere bør følge hans eksempel.

– Elgen er ikke redd biler, så det nytter ikke noe særligå tute og blinke med lys. Da fungerer det bedre å vise seg fram og rope. Elgen er naturlig redd for mennesker. Jeg mener derfor folk må stoppe når de ser elg som står ved veien, og jage dem vekk ved å rope, sier Knut Berger til NRK.

Redd for mennesker

Han håper dette hjelper for å få redusert tallet på kollisjoner mellom elg og bil.

Viltforvalter Bjørn Rangbu hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag bekrefter at elgen er mer redd for mennesker enn for biler.

– Derfor fungerer det sikkert bra å jage den vekk ved å rope. Men man har jo aldri noen kontroll med hvor elgen løper. Plutselig kan den jo løpe ut i veien, advarer Rangbu.

Likevel støtter han Berger i at det kan lønne seg å stoppe og jage vekk elgen.

– Ja, så fremt du ikke skaper trafikkproblemer, så kan dette være lurt. Så det bør flere vurdere å gjøre, sier Rangbu.

Ned i lavlandet

Elg i nabolag i Namsos

Elg i et nabolag i Namsos vinteren 2009.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Det er mye snø for tida, og da trekker elgen ned i lavlandet hvor den enklest kan skaffe seg mat. Derfor er det ekstra mye elg langs veiene på denne tida av året. I tillegg er det mørkt store deler av døgnet.

– Folk må være ekstra observante når de er ute og kjører nå før jul. Sjansen for å treffe på elg er større nå enn ellers i året, advarer Rangbu.