NRK Meny
Normal

- Politiet bør beklage

Politikere i Trondheim etterlyser mer ydmyhet fra politiet i Fritz Moen-saken. Varaordføreren i byen ønsker også en beklagelse. 

Fritz Moens gravstein
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Hittil har ikke Trondheimspolitiet tatt selvkritikk etter at Fritz Moen ble frikjent for drapet på Torunn Finstad i forrige uke. Han er tidligere frikjent for drapet på Sigrid Heggheim. Moen har sonet 18 år for drapene.

Kritiserer politiuttalelser

- Det jeg synes sånn rent generelt er at politiet i Trondheim kanskje burde være litt mer ydmyk i forhold til sine uttalelser, for det er jo faktisk to rettsinstanser som har kommet fram til at dommene som ble felt på 70-tallet faktisk er feil, sier varaordfører Knut Fagerbakke.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik, mener det er viktig at Trondheimspolitiet granskes dersom de skal beholde troverdigheten:

- Det er jo avdekket ting, at her er det gjort feil underveis på flere felt, så kvalitetssikringen har rett og slett sviktet og da må man finne ut hvordan det kunne skje, sier Sandvik. Han mener politiet tydelig må vise at de har gjort feil for å bevare tillit.  

- Når vi har slike saker, at en er uskyldig dømt, så er det desto viktigere at systemet selv er selvkritisk og går inn og tar selvkritikk på de områdene hvor det er gjort feil. Dermed er man også med på å bidra til at den tilliten om at det ikke skjer igjen holdes høyt, og det er viktig i et rettssamfunn, sier fylkesordføreren.

Etterlyser beklagelse

Knut Fagerbakke (SV)
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

 Så langt har kun Riksadvokaten beklaget at Fritz Moen ble offer for det groveste justismord i norsk rettshistorie. Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, etterlyser det samme fra politiet.

- Jeg ønsker i forhold til denne spesielle saken her at de må vise litt ydmykhet og kanskje kommer med en beklagelse for det som har hendt med Fritz Moen, sier varaordfører Fagerbakke.