- Naturlig at en trønder vant

Stolte trønderske skitradisjoner og gode holdninger bidro til Petter Northugs VM-suksess, mener Atle Kvålsvoll fra Olympiatoppen.

Petter Northug
Foto: Matthias Schrader / AP

- Trøndelag har fostret mange gode skiløpere som har vært best i verden. Trøndere og skiidrett har gode tradisjoner, og nå føres tradisjonen videre, sier Atle Kvålsvoll, tidligere toppsyklist og nå ansvarlig for utholdenhetsidrettene i Olympiatoppen.

Han er ikke overrasket over alle trønderske medaljer i VM i Liberec og gir den trønderske mentaliteten mye av æren.

Steinhard jobbing

- Petter Northug ble jo VM- kongen med tre gull, og det var egentlig ganske naturlig at en trønder tok den posisjonen, mener Kvålsvoll. Han roser også apparatet rundt løperne.

Se video, Petter Northug som lovende:

Video nsps_upload_2009_3_2_17_18_11_950.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Mange flinke folk, som trenere og tidligere utøvere, har bidratt til suksessen. I tillegg har vi trøndere en viss stahet i oss, vi er arbeidsomme folk. Selv om Petter kan være stor i kjeften før han presterer, så er trønderen ofte litt nøktern før han lever varene. Trønderen er vant til å jobbe steinhardt for å nå målene sine, hevder Kvålsvoll.

-Ikke mange strandfolk

Atle Kvålsvoll
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kvålsvoll roser skigymnasene, men har også tro på at klimaet i Trøndelag spiller inn. – Vi er jo ikke bortskjemt med så mye fint vær her, og det er da heller ikke så mange strandfolk her oppe. Vi er vant til å slite litt ekstra for å nå målene våre og det igjen gjør at vi tåler å fighte for å få resultat.

Han mener også at trøndernes psyke er utslagsgivende. – Vi har en god evne til å pine oss sjøl litt ekstra. Vi så jo når Petter stupte over mål i går, at han hadde tatt ut absolutt alt.

Trøndersk verdensnivå

- Det er klart at for en trønder er det helt naturlig å bli verdensmester. Han trenger ikke bryte noen barrierer, og det gjør det lettere å klare det igjen, sier Olympia-coachen. - Brå og Estil har banet vei for Petter Northug, og nå rydder han vei for dem som kommer etter ham igjen.

- Kretsløpere i Trøndelag holder verdensnivå: Er du best i Trøndelag, er du på verdensnivå!