- Mer trafficking i fremtiden

Forsker i Trondheim er ikke overrasket over ny trafficking-sak i Trondheim. Hun tror heller ikke denne trafficking-saken blir den siste.

Illustrasjonsfoto: Menneskehandel
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Mindre enn to måneder etter at en trønder og en estlender ble dømt for menneskehandel med unge jenter i Trondheim, er enda en trafficking-sak under opprulling.

Lektor Linda Dyrlid ved Høgskolen i Sør-Trøndelag har forsket på menneskehandel. Hun er ikke overrasket over at en ny sak der jenter utnyttes til sexsalg er avslørt.

- Det er skuffende og skremmende at vi har det er så stort omfang i Trondheim at vi har en ny sak nå. Men det ville være naivt å tro at det var den eneste gruppen som hadde etablert seg i byen, sier Dyrlid.

Hun påpeker at høyesterettsdommen bakmennene i den forrige traffickingsaken fikk, ikke greier å skremmer bort all menneskehandel fra Trondheim. Men fokuset høyesterettsdommen fikk satt på nettopp trafficking, gjør det noe lettere å oppdage nye saker.

- Den gjør at vi blir mer årvåken. Det gjør at vi skaffer til veie mer kunnskap om temaet. Kanskje ser vi også mer behov for å jobbe aktivt for stanse menneskehandel, sier Dyrlid til NRK.

 Sprer seg fra hovedstaden

Dyrlid tviler på at den nye traffickingsaken i Trondheim kommer til å bli den siste.

- Det kommer nok til å skje flere ganger. Ettersom Oslo-markedet blir mer og mer mettet, så vil det spre seg utover til andre byer i Norge. Både Trondheim, Bergen og Stavanger er gjenstand for tilsvarende saker, sier Dyrlid.

 Dyrlid har jobbet med jenter i Serbia og Moldova som har blitt utsatt for trafficking. Og hun mener at man ikke bare må se det negative i en ny traffickingsak.

- Det er viktig å huske at for hver sak som kommer frem, er det noen jenter som kommer seg ut av menneskehandelsituasjonen og det er noen bakmenn som blir fjernet. I tillegg har det kanskje en preventiv virkning på andre som vil etablere seg, sier forsker Linda Dyrlid.