Hopp til innhold

- Media forhåndsdømte Fritz

Fritz Moens forsvarer, John Christian Elden, mener media bidro til å forhåndsdømme hans klient på 70-tallet.

John Christian Elden
Foto: Arkivfoto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Moens hjelpere har gjennomgått en del aviser fra 70- og 80-tallet. Elden er ikke nådig i sin kritikk av dekningen.

- Politiet har pekt ut en person. De har løst en sak. Det var ikke mye rom for tvil der ihvertfall, sier Elden.

Vakte enorm oppsikt

Journalist i Schrødingers Katt i NRK, Jon Hagen, dekket deler av Fritz Moen-sakene for Arbeider-Avisa i Trondheim. Ved Trondheim folkebibliotek ser han på gamle avisutklipp med krigstypene; "Hva har skjedd med Torunn? og "Har vi fått en ny Sigrid-sak?" Han sier drapene vekket enorm oppsikt.

- I Trondheim var det en lettelse, en enorm lettelse i befolkning, da det ble tatt en gjerningsmann som ble siktet og tiltalt. Det er godt mulig det preget vår dekning også, sier Hagen 

- Burde sjekket påstandene

Advokat John Christian Elden mener journalistene sviktet sin oppgave som samfunnskritikere under Moen-sakene.

- Det som må være en journalists viktigste oppgave er jo å stille spørsmål ved det systemet presenterer. Når systemet, her i form av politiet, presenterer en påstand, så burde man kanskje ettergå den istedet for å bare bringe den videre og la den stå som en sannhet, sier Elden.

Flau Hovig

Geir Hovig, som nå kanskje er mer kjent for sitt bluesengasjement, dekket drapssakene for Dagsnytt. Han legger seg langflat for kritikken.

- Personlig så er ikke jeg noe særlig stolt. Det eneste jeg er stolt av er at jeg intervjuet Anne Regine Førland, døvepsykiateren, og var den eneste som gjorde det. Den biten er grei, men ellers så var jeg bare en liten spurv i tranedansen her, det må jeg tilstå, sier Hovig.

- Forhåndsdømming også i dag

Erling Havnås forsvarer John Christian Elden (til høyre) fester ingen lit til ryktene om flukt
Foto: NRK

Ifølge John Christian Elden har det ikke blitt veldig mye bedre med årene. Også dagens journalister får på pukkelen.

- Et veldig konkret dagsaktuelt eksempel er jo NOKAS-saken. Jeg savner flere artikler som stiller spørsmål ved om politiet har fått riktige gjerningsmenn og spørsmål om bevismengden holder. Her slåss jo bare avisene om å forhåndsdømme de som sitter på tiltalebenken, mener Elden.