NRK Meny
Normal

- MC-våpenhvile i fare

Tegn tyder på at våpenhvilen mellom MC-miljøene i Norge kan være over. Trondheim og Drammen kan bli kamparena frykter politiet.

Outlaws, logo

Mens Trondheimspolitiet frykter at motorsykkelklubben Outlaws er i ferd med å etablere seg i Trondheim, så er politiet i Buskerud redd for at Hells Angels er på vei til Drammen.

Forstyrrer maktbalansen

Poltibetjent Bjørn Furuheim ved Søndre Buskerud politidistrikt sier det kan utvikle seg en maktkamp mellom de to MC-klubbene hvis Outlaws utfordrer Hells Angels i Trondheim.

- Jeg tror ikke Bandidos og Outlaws ser med blide øyne på å få et Hells Angels-chapter, en fullverdig Hells Angels klubb i Øvre Eiker. Det kommer ikke de til å sitte og se på med blide øyne. Hva som kan skje da det vet vi ikke. Da kan det skje ting, sier Furuheim.

Frykter ny HA-klubb

Medlemmene av MC-klubben Norsemen i Øvre Eiker kjører foreløpig rundt med sine egne emblemer på skinnvestene. Men politibetjent Bjørn Furuheim ved Søndre Buskerud politidistrikt frykter at de snart bærer Hells Angels-vester om det er riktig at Outlaws er i ferd med å etablere seg i Trondheim.

- Det er rykte om at Outlaws ønsker å etablere seg i Trondheim og da vil de forstyrre maktbalansen som er i Trondheimsområdet hvor Hells Angels har hatt hegemoniet og vært den styrende klubben i veldig mange år. Om det kommer noen utspill fra HA opp mot vurderingen av statusen til supporterklubben her i distriktet blir spennende å se. Det ønsker vi jo ikke, sier politibetjenten.

Vanligvis tar det noen år for en klubb å bli offisiell Hells Angels klubb, men Bjørn Furuheim sier at Norsemen, av taktiske grunner, kan bli det på rekordtid.

- Det har skjedd tidligere andre steder at man plutselig har rykket fram fortere enn det som er vanlig i systemet. Man går en viss tid som prøveklubb, men vi frykter at det kan bli et kjapt opprykk.

Skjør MC-fred

Det er uskrevne regler som avgjør at Trondheim er Hells Angels-territorium, mens området rundt Drammen er kontrollert av de to klubbene Bandidos og Outlaws, som står samlet mot rivalen. Denne oppdelingen har ført til at det har vært lite bråk mellom de to miljøene. Furuheim frykter nå at denne freden er i ferd med å bli ødelagt.

- Hvis Outlaws etablerer seg i Trondheim så tror jeg det blir bråk mellom klubbene. Om det kun blir internt i Trondheim eller om det blir forgreininger til distriktet her eller om HA ønsker å etablere et nytt chapter her som en motvekt... At det blir en eller annen konflikt i en eller annen form det er jeg overbevist om hvis det kommer en klubb i Trondheim, sier Furuheim.

Politiet følger spent med på det som er i ferd med å skje. Med dagens lover er det ganske lite de kan gjøre for å stoppe den utviklingen.

- Det er fortsatt ikke ulovlig å være medlem av en MC-klubb av den typen. Vi får ta dem for det straffbare de måtte gjøre, sier Furuheim.