- La bøndene på Fosen dyrke hamp

Miljøpartiet De Grønnes ungdomsparti mener det er på høy tid at norske myndigheter lar bøndene få dyrke industriell hamp.

Hampdyrking i Sverige
Foto: Emilie Wellfet / Scanpix

Statens legemiddelverk og helseministeren sier nei fordi de frykter at opphevelsen av forbudet kan blir oppfattet som liberalisering av norsk narkotikapolitikk.

- Hamp er en positiv plante for både bønder og miljø. Det er et voksende marked for de miljøvennlige og allsidige hampeproduktene, og det er synd og skam at Norge som eneste land i Europa forbyr bøndene og miljøet denne muligheten, sier Sondre Båtstrand.

Fosenbøndene har anket

Bønder på Fosen som har søkt om å drive forsøksdyrking av industrihamp har fått nei av Legemiddelverket. Dette til tross for at Statens Landbrukstilsyn i 2001 ga grønt lys for hampdyrking,

Bernt Jørgen Stranden ved Ørland/Bjugn landbrukskontor sier de ikke akter å gi opp arbeidet med prosjektet.

- Fosen Kornsilo vil anke vedtaket og i tillegg vil vi kjøre det ad politisk vei. Vi vil jobbe gjennom bondelaget i begge Trøndelagsfylkene, sier Stranden.

- Synd for miljøet

I Sverige gjør man nytte av hampen til blant isolasjonsmaterialer i biler, såpe, tauverk og klær. Den har også en svært høy energieffekt som brennstoff.  

- Hampens fiber og frø kan gi alt fra tekstiler, papir og drivstoff til bygningsmaterialer, mat og plast. Hampen er en robust plante som har blitt dyrket i Norge siden vikingtiden. Nå har vi muligheten til å etablere en miljøvennlig hampeindustri, men helseministeren vil ikke. Det er synd, sier Båtstrand.