- Kutt strider med kreftplan

Vedtaket om å legge ned kreftavdelingene i Orkdal og Rissa er i strid med den nasjonale planen for oppfølging av kreftpasienter. Det mener stortingsrepresentant Jorodd Asphjell.

Folkemøtet i Orkdal
Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Jorodd Asphjell som er medlem av Stortingets Helse- og omsorgskomite, var tilstede på et folkemøte som samlet over 300 mennesker i Orkdal rådhus igår kveld.

Bakgrunnen var at ledelsen ved St. Olavs Hospital velger å fjerne poliklinikk-tilbudet ved kreftavdelingen i Orkdal og i Rissa. Igår måtte administrerende direktør, Gunnar Bovim, legge fram argumentene ovenfor et opprørt publikum. 

Jorodd Asphjell sa til NRK Trøndelag etter møtet at kuttvedtaket er i strid med de nasjonale føringene. 

- Den nasjonale kreftstrategiplanen sier at det er viktig å ha en kreftomsorg i nærheten av pasientene og innbyggere. Spesielt når det gjelder cellegiftskur og lindrende behandling skal det være nært hjemmet til folk. Helse Midt-Norge har selv en strategiplan som sier at kreftomsorgen skal være desentralisert, sier Asphjell. 

Tror på omgjøring

Asphjell tror ikke helseminister Sylvia Brustad vil gripe inn ovenfor sykehusledelsen, men selv vil han allerede idag legge saken frem på et gruppemøte i Stortinget.

- Vi skal ha møte om statsbudsjettet idag. Jeg vil ta opp helsebudsjettet generelt sett, men også hvor viktig det er at den nasjonale kreftplanen blir fulgt opp. Jeg har forhåpninger om, og tro på at styret ved St. Olavs Hospital revurderer vedtaket som har kommet, sier Asphjell.

 

Gunnar Bovim (midten) og Jorodd Asphjell (t.h)på folkemøte i Orkdal
Foto: Bent Lindsetmo / NRK