NRK Meny
Normal

- Kun tre søkere aktuelle

Kommentatorene er enige om at det i realiteten er tre aktuelle søkere til jobben som ny fylkesmann i Trøndelag.

Tale ved fylkesmann Inge Ryan

Inge Ryan er Fylkesmann i Nord-Trøndelag. Ifølge sjefredaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, representerer akkurat dét både en styrke og en svakhet ved Ryans kandidatur til jobben som fylkesmann for hele Trøndelag.

Foto: Karin Jegtvik

​Likevel har de tre favorittene ulik bakgrunn, så det spørs hva Regjeringen velger å legge vekt på. Både politisk kommentator i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen og sjefredaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, mener slaget kommer til å stå mellom Inge Ryan, Frank Jenssen og Anne Marit Mevassvik. De tre kandidatene er i dag henholdsvis fylkesmann i Nord-Trøndelag, stortingsrepresentant for Høyre og fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag.

Tone Sofie Aglen

Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen.

Foto: RUNE PETTER NESS

Premissleverandøren

Aglen synes nåværende fylkesrådsleder Mevassvik (Ap) er en sterk kandidat.

– Hun har vært en viktig premissleverandør for sammenslåinga av de to fylkene. Fylkesrådslederen har fått honnør og mange lovord for jobben hun har gjort. Hun er blitt en høyt respektert politiker, mener Aglen.

Adresseavisens kommentator er imidlertid av den oppfatning at Mevassvik mer enn gjerne kan tenke seg å bli fylkesordfører i Trøndelag etter hvert, men da kan det bli i meget hard konkurranse med sittende fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.

Jan Tore Sanner og Anne Marit Mevassvik

- Anne Marit Mevassvik har vist seg som en premissleverandør, og har blitt en høyt respektert politiker, sier Tone Sofie Aglen i Adresseavisen. Til høyre på bildet, statsråd Jan Tore Sanner.

Foto: Eivind Aabakken

På rett sted til rett tid

John Arne Moen er enig i at Mevassvik har gjort seg sterkt bemerket som pådriver for å samle Trøndelag. Han tror Frank Jenssen framstår som den sterkeste søkeren.

– Med "sterkest" mener jeg den erfaring han har opparbeidet til nå. Han er stortingsrepresentant og kommunalpolitisk talsmann for Høyre. Han har over tid har jobbet tett mot statsråd Sanner, den politiske lojaliteten er åpenbar. Jenssen har skaffet seg solid politisk erfaring, og dessuten kan hans bakgrunn som direktør i Arbeidstilsynet være tellende.

Frank Jenssen, Erna Solberg og Sigbjørn Aanes

Både sjefredaktør John Arne Moen og Tone Sofie Aglen i Adresseavisen mener Frank Jenssen (H) er en sterk kandidat til embetet som den første fylkesmannen for hele Trøndelag. Her sammen med statsminister Erna Solberg og statssekretær Sigbjørn Aanes (t.h.).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det viktigste embetet

Tone Sofie Aglen mener den nye fylkesmannen skal inn i en svært viktig posisjon.

– Fylkesmannen er Regjeringa og Stortingets fremste representant i Trøndelag. I og med at Trøndelag blir ett fylke snakker vi trolig om landsdelens viktigste embetsstilling.

- Hva med de øvrige sju søkerne?

– Å være nokså ukjent og uten politisk erfaring vil være tungt i en sånn jobb. Vi ser at det som regel er "sluggere" med rikspolitisk bakgrunn eller embetsfolk som får jobber som dette.

Dette er søkerne

Inge Ryan får konkurranse

Aglen tror ikke det er innlysende at nåværende fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, blir innstilt til den nye jobben.

Inge Ryan

Inge Ryan er fylkesmann i Nord-Trøndelag, og søker til jobben som fylkesmann i Trøndelag.

Foto: Knut Andersen

- Da Agderfylkene ble slått sammen, så vi at de sittende fylkesmennene ble valgt bort til fordel for en tredjeperson. Dermed måtte Øystein Djupedal forlate sitt embete i Aust-Agder, noe som var en skuffelse for ham.

For lite reformvennlig

John Arne Moens oppfatning er at fordi Inge Ryan allerede er fylkesmann, representerer det både en styrke og en svakhet ved kandidaturet.

John Arne Moen

Sjefredaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen.

Foto: Johan Arnt Nesgård / Trønder-Avisa

– Ryan har vist at han håndterer jobben som fylkesmann godt. Han er flink, mestrer rollen og viser at jobben ikke er noen risikosport for ham. Men så spørs det om Ryan fra regjeringshold oppfattes som litt for lite pådriversk når det gjelder kommunereformen.

Har ingen favoritt

Aglen har ingen personlig favoritt blant de tre mest åpenbare kandidatene.
- Nei, jeg ser at de tre klare favorittene til jobben alle er godt kvalifisert. Mevassvik som en av dem som samlet Trøndelag, men som mangler rikspolitisk erfaring. Frank Jensen har den erfaringen, og er vel omtrent statsrådens høyre hånd. Kanskje vil det stå mellom disse to, sier Adresseavisens politiske kommentator, Tone Sofie Aglen.