Hopp til innhold

- Kommer ikke tilbake

Terje Wiik er fortsatt på frifot. Nå tror drapsofferets familie at Wiik aldri kommer tilbake.

Terje Wiik
Foto: NRK

Terje Wiik skulle egentlig ha kommet tilbake til Ila fengsel for over ei uke siden. Wiik hadde da vært ute på permisjon. I løpet av den siste uka har det kommet forskjellige meldinger via Wiiks advokat John Christian Elden om når Wiik kan tenkes å komme tilbake til fengselet. Forrige mandag het det seg at Wiik skulle komme i løpet av dagen, og at grunnen til at han ikke hadde dukket opp før, var at han var syk. Senere viste det seg at Wiik har vært i Strasbourg og lagt fram saken sin for Menneskerettighetsdomstolen der. Dette møtet er bekrefta fra domstolen.

Fortsatt på frifot

Men fortsatt er altså Wiik på frifot.
- Han er så langt ikke blitt pågrepet eller meldt seg, og vi har ikke hatt kontakt med ham. Han har sagt flere ganger nå at han skal melde seg, men det begynner vi å miste troen på. Vi etterforsker saken videre for fullt, sier overbetjent ved Asker og Bærum politidistrikt, Olav Brubakk, til VG.

Slektningene til Inger Lise Bakken, som Wiik ble dømt for å ha drept, tror heller ikke at han kommer til å melde seg. De raser mot at Wiik er på frifot og at han har fått pass og skaffet seg motorsykkel i løpet av de 24 permisjonene han har hatt. Dette skriver VG.

- Når du får lovens strengeste fengselsstraff, er det en skam å få alle disse permisjonene på så kort tid. Han kommer garantert aldri tilbake, sier Steinar Bakken, broren til kvinnen som Wiik er dømt for å ha drept i 1999.

- Veldig betenkelig

Permisjonene Terje Wiik fikk, varierte i lengde. Noen varte bare i noen timer i frihet med følge, mens andre varte i flere dager – på egen hånd.
Steinar Bakken reagerer spesielt på det faktum at den langtidsdømte mannen fikk pass utskrevet.
- Det kan ikke være sånn. Det er veldig betenkelig at dette i det hele tatt går an, sier han til VG.

Advokat John Christian Elden sier til VG at han er bedt av fengselet om å bidra til å få Wiik tilbake til videre soning:
- Siste spørsmål jeg fikk, var fra Ila Fengsel som spurte om jeg kunne bidra og forhandle om retur stille og rolig, hvilket jeg selvsagt hjelper dem med siden det åpenbart også er i Wiiks interesse, skriver Elden i en tekstmelding til VG.

Terje Wiik ble i 2000 dømt til 21 års fengsel for å ha drept sin tidligere kjæreste Inger Lise Bakken i Trondheim. Hun ble forgifta over lengre tid med tungmetallet thallium.