NRK Meny
Normal

- Kast alle kjøttdeigprodukter

Mattilsynet ber folk kaste alle kjøttdeigprodukter kjøpt i januar og februar, uansett produsent.

Kjøttdeig fra Gilde
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

 

Rådet omfatter kjøttdeig, karbonadedeig, familiedeig og frosne ustekte karbonader, altså produkter som kjøperen selv må varmebehandle.

 Rådet fra Mattilsynet gjelder alle produsenter, ikke bare Gilde som til nå har vært hovedmistenkt som smittekilde for E.coli-bakteriene.

- Usikker? Kast det!

Direktør Joakim Lystad i Mattilsynet sa på en pressekonferanse i dag at hvis forbrukere er usikre på produkter de har i fryseren, skal de levere kjøttproduktene tilbake i butikken eller kaste dem.

I ettermiddag offentliggjorde Mattilsynet en liste over produkter de fraråder folk å spise på grunn av fare for E.coli-bakterier.

På lista står alt malt, kvernet og bearbeidet storfekjøtt kjøpt eller mottatt i perioden 1. januar 2006 - 24. februar 2006, og produkter av disse som ikke er varmebehandlet.

Varene omfatter både kjølevarer og dypfryste produkter, og gjelder uansett produsent eller leverandør.

 

12 barn syke hittil

Torsdag ettermiddag ble det kjent at nok et barn er smittet av E.coli-bakterien. Jenta, som er fra Østfold, er det tolvte barnet som er smittet av bakterien. Hun har ikke nyresykdom, men diare.

En 2-åring fra Oppdal ble innlagt som det tiende offeret for den hissige e.coli-bakterien. Hun ble innlagt ved St. Olavs Hospital søndag 12. mars, og fikk påvist nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Jenta fikk ikke akutt nyresvikt og er på bedringens vei.

En 4 år gammel gutt døde 9. mars på Ullevaal sykehus etter å ha fått påvist akutt nyresvikt.

Folkehelseinstituttet knytter flertallet av barna til e.coli-bakterien som smitter via mat. Storparten av dem skal ha spist kjøttdeig fra Gilde, men faren til to-åringen fra Oppdal tror ikke nødvendigvis kjøttdeig er smittekilden. Erik Øien sier til flere aviser i dag at han tror kjøttpålegg eller leverpostei er en like sannsynlig smittekilde. (NRK/NTB.)