NRK Meny
Normal

- Kan diskutere privatisering

SVs stortingskandidat, Snorre Valen, kan være med på å diskutere private sykehjem, dersom de borgerlige sier nei til utbytte.

SVs Snorre Valen og KrFs Solveig Kopperstad Bratseth
Foto: NRK

I NRK Trøndelags valgdebatt mandag kveld åpnet SVs førstekandidat i Sør-Trøndelag opp for at han godta private sykehjemsplasser dersom det ikke er mulig for eierne å ta ut overskudd.

Han er likevel ingen stor tilhenger av private sykehjem.

- Prinsippielt er jeg i mot at det offentliges penger til de eldre brukes til utbytte til eierne, sier Valen.

- Viktigst å dekke behovet

KrF åpner for flere private sykehjem dersom de kommer til makta etter valget.

- Det er fortsatt behov for flere sykehjemsplasser her til lands. For KrF er det viktigste at de som har behov får ei seng, sier 2.kandidat i Sør-Trøndelag, Solveig Kopperstad Bratseth.

Når eldrebølgen setter inn om få år vil behovet for sykehjemplasser øke kraftig. Om 15 år er det behov for 2300 flere sykehjemssenger enn i dag, viser beregninger.

- Det er ikke bra at folk må vente på plass. Derfor vil vi bygge ut i Trondheim og i Norge forøvrig. KrF var med på å kutte i eldreomsorgen da de satt i regjering, sier Valen.

Todelt løsning

Bratseth skjønner ikke hvordan SV kan være så imot privatiserte sykehjem når de benytter seg av private alternativer i andre sektorer.

Vi må sikre kvalitet, enten det er privat eller offentlig. I barnehagene tar SV i bruk både private og offentlige for å holde sin barnehagegaranti. Hvorfor kan de ikke gjøre det samme innenfor barnehager?, undrer Bratseth. Hun legger til at KrF ser for seg en slik løsning.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.