- Jeg drev ikke utpressing

Odin Kringen møter Kolo Veidekke i ankesak

Odin Kringen

Odin Kringen føler han urettmessig har blitt stående alene med det store ansvaret for Kolo Veidekkes asfaltvirksomhet i Trøndelag gjennom mange år.

Foto: Morten Andersen / NRK

Odin Kringen håper ankesaken han fører mot Kolo Veidekke i Frostating lagmannsrett vil gi ham oppreisning.

– Det er en stor dag for meg. Jeg har store forventninger, men er samtidig svært spent, sa Kringen til NRK før saken startet i dag.

Tapte i tingretten

Odin Kringen tapte på alle punkter da saken ble ført i Stjør- og Verdal tingrett i fjor høst. Retten kom til at Kringen hadde drevet pengeutpressing av sin tidligere arbeidsgiver etter at han ble oppsagt med øyeblikkelig virkning.

Da som nå krevde han at oppsigelsen fra Kolo Veidekke skulle kjennes ugyldig og erstatning fordi han går glipp av pensjon på grunn av oppsigelsen.

– Kringen er nå i en alder av 64 år arbeidsledig og har ikke rett til pensjon slik han hadde regnet med etter et langt arbeidsliv, sier hans advokat Roald M. Engeness.

Han sier at Kringen føler han urettmessig har blitt stående alene med det store ansvaret for Kolo Veidekkes asfaltvirksomhet i Trøndelag gjennom mange år.

– Han mener han har fått hele ansvaret for det mange andre tok del i og burde ryddet opp i, og det kjennes veldig tungt for ham, sier Engeness.

Video Ankesak Odin Kringen mot Veidekke

Ankesak Odin Kringen mot Veidekke

Avviser utpressing

Kringen står fast på at han ikke drev med pengeutpressing av Kolo Veidekke, men medgir at han opptrådte uheldig da han i en e-post ba om et millionbeløp.

– Det var ikke utpressing, men et rop om hjelp, sa Kringen i retten i dag.

I e-posten beskriver Kringen alle de ulovligheter han mener å ha kjennskap til, og at han vurderer å gå til offentlige myndigheter hvis han ikke får en sluttpakke på 3, 7 millioner kroner.

– De ofret meg

Kringen mener at årsaken til det dårlige forholdet mellom ham og hans tidligere arbeidsgiver er at han gikk til offentligheten med opplysningene om at Kolo Veidekke i årevis hadde drevet ulovlig prissamarbeid.

– Hadde ikke jeg snakket om det så hadde vi ikke hatt noen sak her i dag. Det var vanskelig for dem å rydde opp uten å ofre meg, sier Kringen til NRK.

Han sier at ulovlighetene førte til mye merarbeid i regnskapsammenheng, og han hevder at han fryktet at det ville bli oppdaget når han ikke lenger var ansatt.

– Det var derfor jeg mente at det måtte ryddes opp i dette før jeg forsvant ut av Veidekke, sier han.

– Dette er en personalsak

Kolo Veidekkes advokat, Knud Jacob Knudsen, er ikke villig til å drøfte saken.

– Dette er en personalsak som vi fører i retten og ikke i media. I tingretten fikk vi fullt medhold og jeg ser ikke at lagmannsretten skal komme til et annet resultat. Bortsett fra det har jeg ingen kommentarer, sier han.

Kolo Veidekke meldte både Odin Kringen og seg selv til konkurransetilsynet da ulovlighetene kom opp i dagen.

Odin Kringen

Odin Kringen i vitneboksen under ankesaken i Frostating lagmannsrett.

Foto: Morten Andersen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.