- Jeg ble truet på livet

En av de hovedtiltalte i menneskehandelsaken fortalte i retten i dag at han ble truet til å tie om menneskehandel av bakmenn. De er fortsatt er på frifot.

Hovedtiltalt 49-åring i menneskehandelsak
Foto: Tegning: Knut Løvås / NRK

Den 49-årige albaneren som står tiltalt for menneskehandel og grov kriminalitet startet sin forklaring i Trondheim tingrett i dag.

Mannen er født i Albania men er nå gresk statsborger. Han fortalte at han har vært i Trondheim rundt seks ganger mellom november 2004 og mars 2006. Han sier målet for reisene har vært å søke arbeid og se på muligheten for å få behandling for sønnen sin, som er lam, ved sykehus her i landet.  

Han innrømmet kjennskap til de to albanske kvinnene som står som fornærmede i saken, men benektet å ha vært involvert i at de to prostituerte seg.

- Jeg vet i mitt hjerte at jeg ikke har medvirket til prostitusjon, sier han.

Ble lurt

Derimot forklarte den hovedtiltalte at han selv var blitt lurt. Han var blitt et offer som handlet i god tro for å skaffe penger til sin syke sønn hjemme i Albania.

Han fortalte at han ble utsatt for trusler av to albanske menn, en far og hans sønn, som fortsatt er ettersøkt i tilknytning til saken.

Joar Berg Henjum, forsvarer for 49-årig albaner, menneskehandelsak
Foto: Tegning: Knut Løvås

Drapstrusler fra disse to som han omtaler som drapsmenn, førte han lengre og lengre inn i nettverket, forklarte han.

- Det er ingen tvil om at han formidler at han er et offer for flere ting. Konkret gir han opplysninger om at han han vært utsatt for trusler og at familien hans har vært truet, sier hans forsvarer, Joar Berg Henjum.

- De truet med å skade barna mine

Den tiltalte 49-åringen forteller at de to ettersøkte driver et større kriminelt nettverk, og at han er redd dem.

- Ja, jeg er redd dem. De har drept mennesker som er uskyldige. Her er det en far og en sønn som har kommet til Norge og satt i gang prostitusjon, tenk bare hva de er i stand til å gjøre, sa tiltalte.

Han sier at da han skjønte hva de holdt på med, ville han ikke ha noe med disse to å gjøre.

- Jeg har blitt truet med maskingevær hvis jeg røpet noe om hva kvinnene her holdt på med, sa tiltalte som vil fortsette sin forklaring tirsdag.

- Hun lovte meg jobb i Trondheim

49-åringen hevdet at han møtte de to albanske kvinnene gjennom de to albanerne som han nå sier står bak et større nettverk. Han skal ha blitt lovet hjelp til arbeid av den ene albanske kvinnen.

– Hun kalte meg onkel og sa at hun og samboeren hennes skulle hjelpe meg, sa den tiltalte.

Samboeren hennes skal ha vært den 33 år gamle trønderen som nå står tiltalt for hallikvirksomhet, og for å ha huset deler av prostitusjonen.

49-åringen framstiller den albanske kvinnen som en løgner, han sier at hun lovet ham jobb, hva slags jobb dette var kom ikke tiltalte inn på i retten idag. Men han vektla at hun også lurte han, slik den albanske faren og sønnen gjorde.

Hovedtiltalte benektet ethvert kjennskap til de andre tre på tiltalebenken.

Tre av de tiltalte i menneskehandelsaken, Trondheim tingrett
Foto: Tegning: Knut Løvås