Hopp til innhold

Tviler på gladmelding fra St. Olav

Sykepleierforbundet tviler på at St. Olavs Hospital har avskaffet ufrivillig deltid blant sykepleiere.

Sykehus

Mange sykepleiere jobber ufrivillig deltid ved norske sykehus. Nå hevder St. Olavs Hospital i Trondheim at de har greid å kvitte seg med ufrivillig deltid.

Foto: Illustrasjonsbilde

St. Olavs Hospital hevder at de har avskaffet ufrivillig deltid. Men fremdeles er det 40 prosent av sykepleierne som jobber deltid. Direktør Nils Kvernmo forklarer dette med at deltidsjobbinga er frivillig.

Men sykepleierforbundet er skeptisk.

– Ikke så overraskende

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By, leder Norsk Sykepleierforbund.

Foto: Norsk Sykepleierforbund

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild Bye, setter spørsmålstegn ved metoden direktøren ved St. Olavs har brukt for å konkludere med at de har avskaffet ufrivillig deltid. Hun mener det er et definisjonsspørsmål.

– Bortimot halvparten av sykepleierne går fortsatt i deltidsstilling ved St. Olavs Hospital. Jeg hører at direktør Nils Kvernmo sier at de gjør det frivillig. Det er overraskende, men kanskje ikke så overraskende når jeg vet hvordan han har kommet fram til den frivilligheten, sier Bye til Politisk Kvarter i P2.

– De har hatt en spørreundersøkelse, og i den var det en del forutsetninger hvis man ønsket å få en større stillingsbrøk, sier hun.

Må ta vakter på andre sengeposter

De som går i faste stillinger, har fått tilbud om å øke stillingsandelene sine, men da må de gå inn i sykehusets bemanningssenter.

– Mange syns det er et dårlig tilbud i og med at de har valgt å jobbe på en sengepost der de kan øke kompetansen sin og der de kan faget sitt når det gjelder den spesifikke pasientgruppa.

– En forutsetning for å få høyere stillingsprosent er også at de må gå flere ubekvemme vakter, det vil si kveld, natt og helg, sier Bye.

– Alle vet at det er såpass dårlig bemanning på mange av sengepostene på St. Olavs Hospital at mange heller velger å gå deltid, og heller fylle opp med ekstravakter på den sengeposten der de er kjent, sier hun.

– Sykepleierne drar i håndbrekket

Robert Eriksson sitter på Stortinget for Fremskrittspartiet i Nord-Trøndelag og er leder av arbeids- og sosialkomiteen.
Han mener at det er viktig å imøtekomme alle som vil ha høyere stilling.

– Det er viktig å bekjempe ufrivillig deltid, fordi man i framtida trenger økt arbeidskraft. Det er helt avgjørende at vi klarer å motivere folk som jobber deltid, også frivillig deltid, til å strekke seg til å jobbe mer enn i dag, sier han.
– Vi må finne ut hvordan det kan bli mer interessant å jobbe heltid eller større stillinger, sier Robert Eriksson.

Robert Eriksson

Robert Eriksson (Frp), leder av Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Han mener at sykepleierne ofte er for lite fleksible, og at den beste løsningen for sykehusene og sykepleierne er å sette seg ned sammen og se på turnuser.

– Da kan man lage fleksible drømmeturnuser slik at hverdagen for folk går opp. Men straks man begynner å snakke om fleksibelt arbeidsliv og arbeidstidsbestemmelser, drar sykepleierforbundet på håndbrekket, sier Eriksson.

– Må øke grunnbemanninga

Eli Gunhild Bye tilbakeviser at sykepleierne har hånda på brekket.

– Heltid og deltid er en av de viktigste sakene vi i sykepleierforbundet arbeider med, vi leter etter løsninger hele tida.

Det aller viktigste er ifølge Bye å øke grunnbemanninga på de enkelte sengepostene.

– Vi vet at da går sykefraværet ned, trivselen øker og pasientsikkerheta øker.

St. Olavs hospital

Ledelsen ved St. Olavs Hospital erklærer at de har fått bukt med ufrivillig deltidsarbeid.

Foto: St. Olavs Hospital