NRK Meny
Normal

- Ikke flere bjørner

Til tross for flere møter mellom folk og bjørn i det siste, tror ikke forskerne at det er flere bjørner enn før i Nord-Trøndelag.

I dag ble den lille hannbjørnen som ble skutt natt til lørdag i Grong plassert på obduksjonsbordet hos Veterinærinstituttet i Trondheim.

Lensmann i Grong, Herolf Nordaune overvar obduksjonen, som han håper skal gi svar på hva som skjedde da bjørnen ble skutt.

- Vi håper vi får opplysninger som kan stadfeste forklaringen til jaktlaget.

- Ikke økning i bestanden

Til tross for flere møter mellom folk og bjørn den siste tiden, avviser bjørneforsker Ole Jacob Sørensen ved Høgskolen i Nord- Trøndelag, at det er snakk om en økning i bestanden.

Han tror Trøndelag har fått besøk fra de bjørnerike områdene i Sverige.

- I Sverige har vi områder med binner som strekker som inn mot Norge. Disse binnene får unger som på våren og forsommeren skal ut å vandre. Ofte vandrer de langt, og i år har de dukket opp litt nærmere folk enn det vi har vært vant til.

- Er bjørn mindre redd for folk nå?

- Nei, det er de ikke. Det er kanskje noen individuelle variasjoner på hvordan bjørner oppfører seg, noen bjørner vil alltid gå tettere på folk enn andre. Slik vil det være framover også, sier Sørensen.