NRK Meny
Normal

- Hva mener Senterpartiet?

SP-topper har motstridende syn om tvungen kommunesammenslåing.

Lars Peder Brekk
Foto: Vegard Woll

Ola Borten Moe sier til Adresseavisen at den nye helsereformen vil gi store utfordringer til kommunene for å finne praktiske løsninger sammen. I utgangspunktet er det ønskelig at kommunene selv kommer med frivillige lørdninger om samarbeid eller sammenslåinger. Borten Moe sier det ikke er noe alternativ at kommunene ikke lykkes, og dermed kan ikke Senterpartiet lenger kan være en garantist mot tvungne kommunesammenslåinger, sier han til avisa.

Dette går i mot Senterpartiet landsmøtevedtak som garanterer for at kommunesammenslåing ikke skal bli en realitet.

Krever svar

Nå krever Kristelig Folkepartis 1. kandidat fra Nord-Trøndelag, Bjørg Tørresdal et klart svar fra Senterpartiet:

– Jeg fikk en personlig forsikring fra kommunalministeren rett før sommeren om at Senterpartiet var garantister for ufrivillig kommunesammenslåing. Derfor er det litt rart at Ola Borten Moe uttaler at han ikke ser bort fra at tvangssammenslåing blir nødvendig. Velgerne i distriktsnorge må vite hva de mener om dette, sier Tørresdal.

Den nye helsereformen går ut på at kommuner bli slått sammen for å øke helseansvaret i tillegg til å spare penger.

- Landsvedtaket gjelder

Landbruksminister og førstekandidat for Senterpartiet i Nord-Trøndelag Lars Peder Brekk ser det ikke som er problem at Borten Moe har et anna syn enn det partiet sentralt har om kommunesammenslåing:

- Senterpartiet har landsmøtevedtak på at det skal være frivillig, sier Brekk.

- Hva tenker du om at Borten Moe kommer med dette nå?

- Det er ikke overraskende, jeg har vist det lenge hva han mener om det. Det er lite problematisk. Han var med på landsmøtet, der vi hadde en debatt og avstemning på dette. Landsmøtet har vært veldig klart på holdninga, og det er det som følges fra Senterpartiets side, sier Lars Peder Brekk.

Kleppa støtter ikke Borten Moe


Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa støtter ikke Borten Moes uttalelser:

– Det er en kjent sak at Ola Borten Moe mener dette, men Senterpartiet står fast på sitt landsmøtevedtak. Men vi vet at det bli dyrere, vil gi dårlige tjenester og lengre avstand med kommunesammenslåing.

Skaper usikkerhet


Bjørg Tørresdal mener at det blir vanskelig for velgerne å vite hva Senterpartiet står for.

– Dette skaper usikkerhet rundt Senterpartiets side i saken. Den ene dagen er det tvang, den andre dagen er det ikke tvang. Det er viktig at Ola Borten Moe og Magnhild Meltveit Kleppa mener det samme, sier Tørresdal.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.