- Hjertestarter er meningsløst

Det er meningsløst å ha hjertestarter forebyggende over alt i sammfunnet, sier hjertespesialist. I går døde en 15 åring døde på fotballtrening.

Hjertestarter

Fotballaget til 15-åringen hadde ikke hjertestarter.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Hjertespesialist Lars Hegrenæs er overlege ved St. Olavs Hospital. Han mener det vil være meningsløst at alle foreninger og lag skal ha tilgang på hjertestarter.

– Å ha hjertestarter over alt i samfunnet, vil være meningsløst, sier Hegrenæs til NRK.

–Kan ikke forebygge alt

Klubben til den 15 år gamle gutten som i går kveld døde etter å ha fått hjertestans på fotballtrening, hadde ikke hjertestarter. Hjertespesialisten mener det er urimelig å kreve at alle klubber skal ha tilgang på hjertestarter.

Flere toppidrettsklubber, kjøpesentra og flyselskaper har anskaffet seg hjertestartere.

– I mindre idrettslag og på idrettsplasser blir det i overkant å kreve hjertestarter. Man kan aldri forebygge absolutt alt. Likevel er det hjertestarter som er livreddende dersom man kommer tidlig til, sier Lars Hegrenæs til NRK.

Uvitende om sykdom

Hegrenæs sier det er svært sjeldent at tilsynelatende friske ungdommer faller om og dør slik den 15 år gamle gutten gjorde på fotballtrening i går.

– Det er vanskelig å forestille seg at noe slikt skal skje. Det er uhyre sjeldent, sier Hegrenæs til NRK.

Lars Hegrenæs, hjertespesialist ved St. Olavs Hospital

Lars Hegrenæs

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Ifølge hjertespesialisten er det bare et par tilfeller i Norge i året der unge mennesker, altså mennesker under 35 år, plutselig dør av hjertesvikt.

Hjertespesialisten forklarer at mange mennesker kan ha sykdommer de ikke vet at de har, eller at de er genetisk belastet.

– Det finnes noen sjeldne tilfeller i befolkningen der man er arvelig belastet med sykdom, eller at man har en en hjertefeil uten at dette er kjent. Dette kan slå ut på vanskelige tidspunkt, som for eksempel ved hard fysisk aktivitet, sier Hegrenæs.

Syke bør ikke trene

Tidligere har fotballspillere på høyere nivå, som påtråppende landslagstrener Ståle Solbakken, kollapset og fått hjertesvikt. Ifølge legen, er det tilfeldig at hjertestans rammer ofte fotballspillere.

– Det skyldes nok at fotball har mest fokus i media og at mange i samfunnet spiller fotball, sier Hegrenæs.

Han understreker at det er svært viktig at folk er friske når de presser seg på idrettsbanen. Dersom man har en underliggende sykdom kan hard fysisk aktivitet utløse hjertestans.

– Når man driver med idrett bør man føle seg i god form Dersom man har høy feber og ikke er i god form, bør man ikke trene. Det gjelder også dersom man har influensa, sier Hegrenæs til NRK.