NRK Meny
Normal

- Har 180.000 som passer på meg

Ordfører Rita Ottervik stoler på politiet, men også at 180.000 innbyggere i Trondheim passer på henne og hverandre.

Prosesjon under Olavsfestdagene

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (t.v.) hadde følge av preses Helga Haugland Byfuglien under prosesjonen fra Torvet til Borggården.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen

Olavsfestdagene i Trondheim fikk en kjempeåpning med strålende vær og stort oppmøte.

– Ingen må få true demokratiet, sier ordfører Rita Ottervik, som selv føler litt usikkerhet.

Det er for meg som for andre, det er en viss usikkerhet, men vi er nødt til å stole på politiet. Og jeg føler jeg trygg på at 180.000 innbyggere i Trondheim passer på meg og hverandre, sier Rita Ottervik.

– Kan ikke ta noe som en selvfølge

Det var kulturminister Thorhild Widvey som stor for den offisielle åpningen av Olavsfestdagene.

– De siste dagene har lært oss at vi ikke kan ta noe som en selvfølge, sa kulturministeren.

Også ordføreren holdt tale.

– Olavsfestdagene betyr enormt mye for Trondheim. Den er en del av byens identitet, og den markerer byen som kirkelig tyngdepunkt i Norge, sier Ottervik, som også snakket om trusselsituasjonen.

– Mitt tema er litt om historien bak Olavsfestdagene, men også om trusselsituasjonen vi har i Norge i dag. For meg er det viktig at vi hegner om og forsvarer demokratiet vårt, og det må fellesskapet vi har i Norge. Den må ingen true oss fra å fortsette med, sa Ottervik, som hadde følge av preses Helga Haugland Byfuglien under prosesjonen fra Torvet til Borggården.

Forberedt på bevæpnet politi

Ottervik er forberedt på å møte bevæpnet politi på gatene i Trondheim under dagene, som var til og med 3. august.
– Vi vil se mer uniformert politi, men jeg håper at folkefesten og livet blir som tidligere år. Viktige verditema blir også tatt opp, slik Olavsfestdagene har lagt til rette for.

Hvordan har de siste dagene vært for ordføreren?

– Det har vært utfordrende på den måten av vi som kommune må følge med på det politiet ber oss å gjøre og vi har gjennomgått planverk for krisesituasjoner. Kommunen har trent, og vi har forberedt oss så godt vi kan, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.