- Haiti må ikke glemmes!

– Ingen som har opplevd Haiti etter jordskjelvet kan komme tilbake uten å være prega av det, sier Børge Brende.

Børge Brende i Port au Prince, Haiti
Foto: Andreas Bondevik / Scanpix

Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors, kom hjem fra Haiti på fredag. Tirsdag var han gjest hos NRK Trøndelag.

– Forholdene i Haiti er nesten ikke mulig å beskrive med ord. Deler av byen ser ut til å være teppebomba. De menneskelige lidelsene ligner ikke på noe jeg har sett før.

Kamp mot klokka

Børge Brende og resten av teamet fra Røde Kors var i tillegg under et enormt press.
– Vi hadde som mål å sette opp feltsykehus med leger og sykepleiere for å behandle titusenvis av pasienter. Det viste seg å være vanskelig å få tilgang til Haiti, og to av flyene ble avvist i Port-au-Prince. De måtte lande i Santa Domingo, i naborepublikken Den dominikanske republikk. Det ble en kamp mot klokka, og det virka veldig sterkt når vi så lidelsene og ikke fikk på plass utstyret. Men til slutt klarte vi det, sier Børge Brende.

– Hvordan har du bearbeidet inntrykkene?
– Når det gjelder meg sjøl, har jeg blitt debriefa opptil flere ganger gjennom å ha blitt intervjua. Det er god terapi for å bearbeide inntrykkene, sier Brende.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Børge Brende på flyplassen i Santo Domingo.
Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Sist søndag klarte Røde Kors å samle inn 20 millioner kroner under en konsert for Haiti.

– Denne solidariteten varmer veldig, og hjelpearbeiderne i Haiti føler solidariteten fra Norge. Når man i løpet av en totimers konsert klarte å samle inn 20 millioner, så viser det at vi bryr oss om mennesker som mista alt de har, sier han.

– Må skaffe proteser

Å bygge opp Haiti igjen vil ta mellom fem og ti år. Norges Røde Kors har allerede starta med langsiktig planlegging.

- Vi vil fortsette med feltsykehuset vårt, og sende ut små helseenheter i de fattigste bydelene. Å rense vann blir også en viktig oppgave.
Personlig føler Børge Brende en stor forpliktelse over de mange som kom til Røde Kors-sykehuset og måtte amputere fordi de hadde fått armer eller bein i klem.

– Å være handikappa i Haiti vil sannsynligvis være det samme som å bli henvist til tigging på gata i framtida. Derfor må vi jobbe langsiktig og etablere et protesesenter. Når vi amputerer, må vi ta også ansvar og gi dem proteser så de unngår et liv på gata.

Alvorlige traumer

Børge Brende ser også for seg at det vil bli behov for mye traumearbeid.
– En av nettene vi var der, kom det et etterskjelv. Det rista kraftig, men jeg ble ikke spesielt redd, for vi lå i telt. Det jeg ikke glemmer, er hylet som gikk gjennom lufta og som nærmest gikk gjennom marg og bein. Hylet kom fra dem som lå inne på sykehuset, som er en murbygning. Det var pasienter og helsepersonell som ble utrolig redde for at det skulle komme et nytt jordskjelv og at mer skulle rase sammen.
Helsepersonellet bare forlot sykehuset og pasientene ble værende igjen i sengene sine. Etter hvert ble pasientene trilla ut i gårdsplassen, og etter en time var det rundt 500 mennesker der.
– De nekta å bli flytta inn igjen, og den type redsel og traumer er noe jeg tror kommer til å forfølge befolkningen i lang tid framover. Derfor har vi satt inn psykososiale eksperter og psykiatriske sykepleiere slik at folk skal kunne bearbeide sorgen og redselen, sier Brende.


Hva med framtida?

– Vi snakker om et land hvor mange har fått klemt i stykker armer og bein, et land som har mista skogen og som er totalt rasert. Er det ikke en håpløs oppgave å bygge opp Haiti?
– Det fins ikke noe alternativ. Det er 9 millioner mennesker som også skal ha et liv framover. Jeg vil illustrere det med en av de aller første pasientene på feltsykehuset. Det var ei kvinne som hadde ligget i barsel i flere dager, og vi måtte ta hastekeisersnitt fordi både barnet og mora kunne dø. Det lille barnet kom ut, det var brunt fostervann og det så veldig krevende ut. Men til slutt fikk jordmor og anestesilegen liv i den lille jenta, og vi var alle veldig berørt av det – det var den første barnegråten på sykehuset.

– Vi reddet livet hennes, men hvilken framtid er det som venter den lille? Naturressursene er stort sett brukt opp, det er det verste landet i verden når det gjelder avskoging, de har ødelagt det meste av regnskogen sin.

Børge Brende tror jordskjelvet kan være starten på noe nytt.

–De må bli kvitt korrupsjon, de må få et bedre styresett. Verdenssamfunnet må gjøre som vi gjorde etter tsunamien, være med og gjenbygge Haiti. Haiti må ikke glemmes når jordskjelvet mister nyhetens interesse og verdenspressen drar hjem, sier Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors.