NRK Meny
Normal

- Groteskt aktuell utstilling

Håkon Gullvågs utstilling «Terra Sancta» åpnet denne uka i Beirut.

Video Gullvåg stiller ut i Beirut

– Han så hva som skjedde og bestemte seg for å vise smerten over det som skjer i Gaza. Jeg har stor respekt for ham, sier kunststudenten Noor Ballujk.

Han er entusiastisk og takknemlig etter møtet med Håkon Gullvågs bilder i Unesco-bygningen.

Denne uka åpnet Gullvågs utstilling «Terra Sancta», med motiver fra Midt-Østen, sin vandring i Beirut. Bildene ble malt i løpet av og henter sine motiver fra den israelske bombingen av Gaza i desember 2008 og januar 2009.

Etter fire uker i Beirut skal utstillingen videre til flere arabiske hovedsteder.

Aktuell

Selv mener kunstneren at Israels angrep på konvoien til Gaza gir utstillingen en grotesk aktualitet.

– Ja, det håpløse i dette er jo den kontinuerlige lidelsen til palestinerne som er der hele tida. Og det som for meg sitter i ryggraden som en smerte, er særlig de palestinske barnas lidelse gjennom årtier, sier Gullvåg.

Gullvåg og Aaretun i Chatila

Gullvåg og Aaretun i Chatila.

Foto: Stein Lorentzen

Litt forsinket og rett fra utstilling i Kina, ankom han Beirut på åpningsdagen. Der ble han tatt direkte med på en guidet tur i den palestinske flyktningeleiren Chatila, særlig kjent fra massakrene i 1982. Gullvåg og prosjektleder for utstillinga, Venke Aaretun, rusler rundt i de smale smugene og slår av en prat med folk de møter.

– Dette gjør et voldsomt inntrykk. Du tror du har sett noe som er virkelig ille, men hver gang du går lenger ned i dette, blir det verre. Og for hver gang du åpner en ny dør, så er det en virkelighet der, som er enda verre. Hvor slutter det? spør den engasjerte kunstneren.

Begeistring

Møtet med fjerde generasjons flyktninger styrker Gullvåg i troen på at utstillingen er viktig. Tilbake i Unescohuset møter han entusiastiske tilskuere.

– Han får oss til å føle at noen står sammen med oss og støtter vår sak. Dette gir oss styrke til å fortsette og til å komme gjennom vanskene, sier Abdul Katamani.

En kvinne gratulerer Gullvåg.

– Jeg liker så godt fargene og ideene, ja alt egentlig! Alt er utmerket. Congratulations and welcome to my country!

Neste stopp for utstillinga er Damaskus.