- Går glipp av toppforskere

Internasjonale forskere kvier seg for å komme til Norge på grunn av byråkrati rundt oppholds- og arbeidstillatelser. Samtidig har fotballspillere et eget hurtigspor gjennom systemet.

Forsker
Foto: NRK

Den japanske forskeren Aymumu Tashiro jobber med en elektrode til avansert hjerneforskning ved Kavliinstituttet ved NTNU i Trondheim.

Han brukte et halvt år på å få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge, og problemene stoppet ikke der.

- Tillatelsen må fornyes og mens vi venter kan vi ikke reise utenlands. Det hindret meg fra å delta på en viktig vitenskapelig konferanse, sier Aymumu Tashiro til NRK.

- Motarbeides

Kavliinstituttet i Trondheim er avhengige av å hente forskere fra utlandet for å være i verdenstoppen i sin bransje. Direktøren mener reglene motarbeider dem.

- De forskerne det er snakk om har tilbud fra mange institusjoner. De vil kanskje velge Stanford eller MIT dersom de får vite at de må gjennom 300 timer norskopplæring og at de kanskje må bruke store deler av året på å vente på fornyet oppholdstillatelse, sier Edvard Moser, direktør ved Kavliinstituttet, NTNU.

Video: - Utenlandske forskere svikter Trondheim

Forsker
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fotballspillere særbehandles

Men noen har spesialregler, utenlandske fotballproffer bruker bare uker gjennom systemet. Utlendingsdirektoratet (UDI) bekrefter at idretten har et eget hurtigsystem.

- Vi skriver en anbefaling til forbundet som skriver en anbefaling til UDI, da går det som regel ganske fort, sier sportsdirektør i Rosenborg BK Erik Hoftun.

I den akademiske høyborgen i Trondheim er de ikke stolte over det regelverket som møter de utenlandske forskerne de gjerne vil ha her.

- Vi føler kanskje at vi blir stilt i forlegenhet i forhold til å forklare hvorfor det må være slik, sier Torbjørn Digernes, rektor ved NTNU.

- Er det litt pinling?

- Ja, sier rektoren ved NTNU.

UDI kjenner seg ikke igjen i kritikken fra forskningsmiljøene, og mener reglene åpner for rask behandling også for denne gruppen. De vil likevel se nærmere på saken.

Video: Høyre vil gi forskere raskere behandling

Ine Marie Eriksen Søreide
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.