- Føler meg trygg i Teheran

Juliet Landrø, tidligere ansatt i NRK Trøndelag, har havnet midt i begivenhetenes sentrum. Selv om den iranske hovedstaden er prega av vold og uroligheter, føler hun seg ikke spesielt utrygg.

Juliet Landrø i Iran
Foto: Privat

Landrø har bodd i den iranske hovedstaden i et halvt år, og fulgt utviklinga de siste ukene på nært hold.

- Etter to uker med håp og tro på Irans fremtid, er stemninga endra til fortvilelse, frustrasjon og sorg. Etter at valgresultatet ble kjent har politiet brukt vold, tåregass og slagvåpen mot de som protesterte, sier Landrø.

Brutal vold

Hun forteller at både tenåringer og gamle damer er blitt slått med batonger og slept til arresten. Hun har også hørt at skudd er blitt avfyrt flere steder i byen, men hun vet ikke om dette var varselsskudd, eller om de var ment for å treffe.

Til tross for at væpna politi bruker brutal vold, og at frustrerte velgere har tent på dekk, biler og busser i gatene, så føler hun seg rimelig trygg.

- Det meste av urolighetene har foregått på ettermiddagstid og kveldstid. Nå i formiddag er alt rolig her jeg bor. Her i de nordlige delene av byen har det vært mye mindre bråk enn i sør, sier Landrø.

Sensur av nettet

Hun forteller at dagen før valget ble mobilnettet stengt for tekstmeldinger, og etter at valgresultatet ble kjent ble også nettet stengt for telefonsamtaler. Mange nettsider ble stengt og sendingene til BBC Persian ble kuttet.

- Det er utrolig trist å se hvor fortvilet venner og kolleger er. De er bekymret for Irans fremtid og for framtida til barna sine. De har prøvd å kjempe ved å drive valgkamp og gå til stemmeurnene, men nå har myndighetene vist dem en gang for alle hvem som bestemmer i dette landet, sier Landrø.

Frykten for harde represalier gjør at hun er usikker på om protestene vil fortsette i ettermiddag.

- I går kveld begynnte folk å gå opp på tak og balkonger i Teheran og rope ut "Allah o Akbar" (Gud er stor) over hele byen. Jeg er blitt fortalt at dette var noe de gjorde før revolusjonen, under shahens tid, for å vise solidaritet. Dette er en protestform som tydelig viser folks misnøye, og en måte å vise at det er mange som støtter demonstrantene. Dessuten er det en tryggere måte å protestere på, uten at man blir slått ned med køller og sprayet med tåregass, sier Landrø