Hopp til innhold

- En ny start etter raset


Fire år etter at fjøset raste ut i Horvereidvatnet i Nærøy ser gårdbruker Gaute Måøy igjen positivt på gårdsdrift.

Video nsps_upload_2009_9_21_11_22_8_2075.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Søndag 13. november så familien Måøy at livsverket gikk i tusen knas. Et jordras sendte fjøset rett ned i Horvereidvatnet.

- En nabo og jeg var inne i fjøset og jobber da gravemaskinsjåføren kom løpende og fortalte at det hadde rast ut. Da skjønte vi egentlig ikke hva det var snakk om. Men da vi gikk ut så vi hva som hadde skjedd, sier Gaute Måøy.

Se bildene: Raset ved Horvedreidvatnet

Nye muligheter

Dårlig grunn, mye regnvær og noe gravearbeid var årsaken til at et 150 meter lang og 70 meter bredt område raset ut i vannet. Måøy, naboen og 120 dyr kom seg ut av fjøset før det ble tatt av raset. Gårdshuset ble stående igjen på raskanten og alle sju som bådde på gården måtte evakueres.

- Det har vært både opp og nedturer de siste fire årene. Prosessen med å bygge opp gården har tatt lengre tid enn jeg så for meg. Jeg er nok litt utålmodig, så det har vært en prøvelse. Men det gav oss noen muligheter også. Blant annet har vi fått muligheten til å bygge et skikkelig fjøs, sier han.

Les også: En ulykke kommer sjelden alene

Det som kunne blitt en tragedie ble i stedet en ny start. Måøy har sammen med to andre startet opp med samdrift. Et nytt, stort og moderne fjøs er reist og melkekvoten på 500.000 liter viser at det satses på nytt igjen.

Trygg

Og på den nye gården føler han og familien seg trygg.

- Her er det slak jord rundt om kring. Vi ser ingen store fare for at det skal gå ras her, avslutter Måøy.

Siste fra Trøndelag