NRK Meny
Normal

- Elever misbrukt av ansatte

Forholdene ved tidligere Osloveien skole i Trondheim kritiseres kraftig i en granskingsrapport som ble lagt fram i ettermiddag.

Osloveien skole
Foto: NRK

Ifølge granskingsrapporten ”Omsorg og overgrep” ble elever fram til 1986 utsatt for trusler og vold, yngre elever ble seksuelt misbrukt av både ansatte og eldre elever.

De som er intervjuet i undersøkelsen sier at de ikke hadde noe utbytte av skolegangen, fordi alle elever uansett alder var samlet i samme klasserom.

Det er med andre ord en bitende kritikk som rettes mot Osloveien skole som ble startet som en spesialskole i 1903 og drevet fram til 1986.

- Troverdig

Lagdommer Mats Stensrud har ledet utvalget som har sett på forholdene for barn som var plassert i skolehjem, barnehjem og fosterhjem i Sør-Trøndelag til 1980, og Osloveien skole fram til 1986. De har også sett på forholdene til barn fra Trondheim som ble sendt andre steder i landet.

Nær 100 personer er intervjuet, i tillegg har utvalget gjennomført omfattende søk både i kommunens arkiver og i statsarkivet.

- Jeg sitter med det inntrykk at barna har fortalt det slik de husker det, slik de mener de har opplevd det, sier Stensrud til NRK Trøndelag.

- Er du overrasket over det som kommer frem i rapporten?

- Det er vanskelig å gå til et sånt arbeid med store forestillinger på forhånd. Men jeg er litt rystet i ettertid, sier Mats Stensrud.

Flere får kritikk

To andre tidligere institusjoner i Trondheim får også kritikk for måten barna ble behandlet på. Om Mor og Spedbarnhjemmet heter det at barna, som bodde der til de var ett år gamle, ble kontaktskadet.

Bare Frelsesarmeens barnehjem Lykkebo unngår kritikk, men da Mats Stensrud sa dette ble han møtt av tilrop fra tilhørere i fullsatte salen som var uenige.

- Unnskyld

Kommunaldirektør Jorid Midtlyng, som ledet møtet, ba igjen om unnskydning til barnevernsbarna på vegne av Trondheim kommune.

I to år framover skal barn som var underlagt barnevernet på denne tiden kunne søke om oppreisning, her varierer summene fra 200 000 til 750 000 kroner.

De som søker vil bli vurdert av et uavhengig utvalg som er nedsatt av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og ledes av lagdommer Åge Rundberget.

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.
Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.