- Ei skypumpe drepte fuglene

Gullbjørg Hegvik Hansen har opplevd at det «regnet fugler» og mener det har en forklaring som også kan gjelde fugledøden i USA og Sverige.

Gullbjørg Hegvik Hansen

Gullbjørg Hegvik Hansen opplevde at det «regnet fugler» da hun seilte som telegrafist i 1952.

Foto: Lornts Erik Gifstad/NRK/Privat/Scanpix

Gullbjørg Hegvik Hansen opplevde at fraktebåten hun jobbet på en morgen var dekket av døde fugler og tror fugledøden i USA og Sverige har naturlige årsaker.
Den 79 år gamle kvinnen fra Brekstad i Trøndelag syns det er rart at hele verden er så overrasket over fugledøden i USA og senere også i Sverige. Tusenvis av rødvingetrupial falt fra himmelen i Beebe Arkansas og i Falköping ble 100 kaier funnet døde.


– Dette har skjedd flere ganger før, sjøl opplevde jeg det på en fraktebåt i Middelhavet, for teller den tidligere telegrafisten til NRK.

Det «regnet fugler» i Middelhavet
Gullbjørg Hegvik Hansen

Gullbjørg Hegvik Hansen var telegrafist ombod.

Foto: Privat

Det hendte tidlig i desember i 1952 da båten var på vei fra Alexandria i Egypt til Bengasi i Libya der de skulle laste jernskrap fra ørkenkrigen. Gullbjørg Hegvik Hansen, som da var 21 år gammel, ble vekket tidlig på morgenen for at også hun skulle se hva som hadde skjedd i løpet av natta.

– Hele båten var dekket av tusenvis av døde småfulger, vi så ikke en eneste som var i live, forteller hun til Fosna-Folket .

Båten, MS Knausen , var en lastebåt på størrelse med de gamle hurtigrutene.

Mannskapet sopte og spylte de døde fuglene på sjøen. De norske sjøfolkene kjente ikke til hva slags fugler det var, men det var små småfugler, forteller Hegvik Hansen.

Skypumper i området

På den aktuelle turen i Middelhavet var det mange skypumper, og Gullbjørg Hegvik Hansen og mannskapet hun jobbet sammen med mener at de kunne være årsak til at fuglene som var i trekk led massedøden.

– Jeg har den teorien at ei kraftig skypumpe førte fugleflokken så høyt opp at de frøs i hjel, og deretter ramlet ned på båten og i havet rundt, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MS Knausen

MS Knausen var i Middelhavet den gangen den ble dekket av døde fugler.


De erfarne sjøfolkene som var om bord hadde ikke vært så forbløffet over det som hadde skjedd, de hadde alle hørt om lignende tilfeller. Det er også kjent tilfeller der det har «regnet fisk» , som forskere tror er forårsaket av tornado-lignende skypumper.

Gullbjørg Hegvik Hansen syns det er rart at ornitologene som så langt har uttalt seg om fugledød ikke har hørt om tilsvarende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Døde fugler i Sverige

Vel 100 skadde og døde kaier ble funnet langs en veg i Falköping.

Foto: Simon Wadebäck/Sveriges Radio Skaraborg

Ornitolog: – Svært sannsynelig

Organisasjonskonsulent i Norsk Ornitologisk Forening, Morten Ree, vil ikke på noe vis avvise teorien om skypumpe som årsak til massedød for fugler.

– Det høres svært sannsynlig i det tilfellet Gullbjørg Hegvik Hansen opplevde, men når det gjelder USA og Sverige tror vi det er andre årsaker, sier Ree.

Han mener fulgene i USA døde som følge av fyrverkeri nyttårsaften, og at kaiene i Sverige ble skadd og drept av en lasebil.

Gullbjørg Hegvik Hansen

Gullbjørg Hegvik Hansen husker godt opplevelsen da MS Knausen ble dekket av døde fugler.

Foto: Lornts Erik Gifstad