- Det er mange som kan produsere laks, men det å bearbeide og markedfore den, og å få den ut i kjølediskene slik at forbrukerne faktisk velger den fisken - det er det som er den store utfordringa, sier Lars Liabø.
Liabø er daglig leder i Kontali Analyse, som har spesialisert seg på øknomiske analyser for fiskeri- og havbruksnæringa. Han er bekymra over utviklinga i ei næring som sliter svært tungt i Trøndelag.
- Ikke nok tyngde
- Norsk havbruksnæring har ikke vært i stand til å få til et apparat for markedføring og videreforedling som virkelig har tyngde. Vi har vært flinke til å produsere råvaren hel laks, men i de de påfølgende leddene fram til matbordet til forbrukeren har arbeidet vært mer tilfeldig, sier Liabø
Mens norsk oppdrettsnæring strever med å selge hel fersk laks til rekordlave priser i EU, så vinner laks fra Chile kampen om markedet i USA. Og Liabø mener at årsaken til chilenernes suksess ligger i deres industri-tenkning.
I Chile eier store konsern hele kjeden fra produksjon til videreforedling og omsetning. På den måten har chilenerne muskler til tung markedsføring, og til å tilby de lakseproduktene som folk vil ha i supermarkedene.
-Samvirke en mulighet
Liabø mener det chilenske eksempelet er noe vi også bør tenke på i Norge.
- Det finnes flere modeller for å gjøre dette. Vi kan for eksempel tenke oss at det opprettes et samvirkeforetak som selger og bearbeider fisken fra mange mindre oppdrettere, sier Liabø
Nedleggelsen av Marine Harvest med 150 arbeidplasser på Frøya, viser at Trøndelag allerede har fått merke problemene i oppdrettsnæringa.
Selskapet Midnor på Hitra sliter også svært tungt. En konkurs her vil ryste trøndersk finans- og næringsliv. Sparebank1 Midt-Norge har nemlig lånt en halv milliard kroner til selskapet
- Markedføringa er ikke problemet
Fiskehandler Nils Martin Williksen i Vikna er en veteran innenfor havbruk, men han avviser at det er markedsføringa som er problemet for næringa.
- Akkurat nå er produksjonen for stor, og for store mengder laks blir tilbudt markedet. Og når prisene da blir for lave, er det noen som finner ut at dette ikke er interessant lenger. Da blir det mindre produksjon, og da vil prisene øke igjen, sier Williksen.
Williksen vil ikke spekulere i når lakseprisene vil begynne å stige igjen. Men han sier at hans firma for sin del har tatt høyde for at det blir et vanskelig år.