NRK Meny
Normal

- Borte på et øyeblikk

Den drapsdømte 27-åringen forsvant uten at pleierne hans la merke til det.

Tiltalt for Heimdalsdrapet
Foto: Tegning: Knut Løvås / NRK

Den psykisk syke drapsmannen var på tur til nærbutikken da han klarte å rømme fra pleierne sine . Denne turen hadde han gjort 2-3 ganger i uka over en lengre periode uten at noe hadde skjedd.

- Det var en usannsynlig tilfeldighet som førte til at han kunne rømme. Det ene personalet snur seg til den andre pleieren som er på vei inn i butikken. Mens de veksler noen ord så forsvinner han, sier fungerende avdelingsleder Jim Aage Nøttestad.

Pleierne så ikke en gang at 27-åringen la på sprang. Ifølge Nøttestad har pleierne forklart at han var borte på et blunk.

Mannen er 27 år, 188 cm høy og 120 kg. Han er glattbarbert, skallet med mørk hårkrans og var iført sort skinnjakke, sort dongeribukse og hvite sko da han stakk av.

Alt om: Heimdalsdrapet

Leter flere steder

Politiet har mottatt flere tips på hvor mannen kan befinne seg. Søket foregår på flere steder, men politiet vil foreløpig ikke si hvor:

– Vi leter etter mannen med alle tilgjengelige ressurser. Det innebærer også hundepatruljer, sier politioverbetjent Geir Ole Momyr i Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.no.
Politiet ber folk som observerer mannen om å ikke prøve å pågripe han selv, men informere politiet.

Tiltalt for Heimdalsdrapet

Den drapsdømte i retten.

Foto: Tegning: Knut Løvås / NRK

Les mer:

Kritisk til sikkerheten

Mannen ble i november 2009 dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet av norsksomalieren Mahmed Jamal Shirwac. Han har siden drapet vært til behandling ved regional sikkerhetsavdeling Brøset.

Førstestatsadvokat Bjørn Soknes sier han tviler på at sikkerhetsrammen rundt mannen var tilstrekkelig:
– Når en drapsmann greier å stikke av mens han er under oppsyn, må man spørre seg om sikkerheten er god nok.

Bilen til den drepte undersøkes.

Bilen til den drepte undersøkes.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK


Ved Brøset avviser de at sikkerheten har vært for dårlig ivaretatt.

- Jeg kan forstå at man stusser over sikkerheten når noe slikt skjer. Men her står man overfor problematikken med gradvis rehabilitering og fullstendig innesperring. Det vil alltid være nyanser. Vi har vurdert det som sikkert å slippe han ut på slike turer, og det mener jeg fortsatt var en riktig vurdering, sier Nøttestad.

Det vil likevel bli gjort en ny vurdering av den rømte 27-åringen når han eventuelt blir tatt av politiet.

- Nå har han selv dokumentert at han er en rømningsfare. Derfor må han på nytt bevise at han ikke er det før han vil kunne dra ut på slike turer igjen, avslutter avdelingslederen.