- Bare flaks at ingen ble skadd

Beboerne i Sørenget mener det var bare flaks at ingen ble skadd da 100 meter av riksvei 769 ble tatt av ras tirsdag kveld.

Raset i Vemundvik
Foto: Kjartan Trana / NRK

De cirka tusen beboerne som er rammet av raset blir nå nødt til å ty til alternative transportmetoder for å komme seg sørover. Skal de kjøre bil må de ta en fire timer lang omvei.

- Vi er totalt innstengt her nå. Vi må vel satse på båter og ha biler stående å vente på andre siden av raset, sier Hans Christian Hagen.

Hagen er på vei gjennom skogen i dress. Han skal synge i en begravelse på andre siden av raset. Senere hadde han planer om å dra på biltur, men omveien blir i meste laget.

- Folk i området mister litt motet. Det kan bli mye kjøring framover. Men vi får se hva vi finner på, sier Hagen.

Ras i Vemundvik

Kvikkleiren under veien tålte ikke massene i forbindelse med veiarbeidet i fjellet

Foto: Kjartan Trana / NRK

To mulige løsninger

Bare tilfeldigheter gjorde at ingen ble skadd da raset gikk i 21-tida i

Ras i Vemundvik

Statens Vegvesen jobber nå for å finne en løsning på ny vei.

Foto: Kjartan Trana / NRK

går kveld. Trafikken var stengt av på grunn av at veiarbeiderne skulle sprenge i fjellet. Raset går like før mannskapene får sprengt ladningen. Like før hadde en gjeng syklister passert. I tillegg sto flere biler og venter på å passere etter spreningen.

Nå jobber Statens Vegvesen på spreng for å få til en ordning for å få trafikken forbi stedet igjen. I tillegg har de plassert ut de første sprengladningene i fjellet for å rydde unna.

- Akkurat nå planlegger vi hvordan situasjonen skal løses. Vi har innkalt geoteknikere som skal se på grunnforholdene rundt rasstedet. De vil se på mulighetene for å etablere en ny vei slik at trafikken igjen kan gå forbi stedet, sier seksjonssjef i Statens Vegvesen, Jo Bernt Brønstad.

De jobber nå med to muligheter til løsning. Dersom grunnforholde er gode nok kan Statens Vegvesen fylle igjen området hvor veien er borte. Den andre løsningen er å sprenge seg videre innover i fjellet og legge veien på fjellgrunn.

- Dersom vi kan fylle etter med masse, håper vi å ha veien på plass igjen i løpet av helga. Men dersom vi må inn i fjellet vil det gå to uker før biler kan kjøre der igjen, sier Brønstad.

De første sprengladningene er allerede plassert rundt i raset og ryddearbeidet er i gang.

Skolen stengt

I mellomtida er skolen stengt og folk må finne seg andre måter å komme seg på jobb.

- Kommunen snakker om å sende barna på sørsiden av raset på skole i Namsos. I tillegg skal vi etablere båtskyss mellom Sørenget og Namsos siden av raset. Vi har også et opplegg på gang for å få til en pendlerbåt fra Jøa.

Skolen holder åpent som vanlig igien torsdag.