- Amming har helseeffekt

Gro Nylander er overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming. Hun avviser at amming ikke har den helseeffekten man har trodd.

Amming

- Man oppdager stadig nye gevister ved amming, sier overlege Gro Nylander.

Foto: Colourbox

- Jeg vil si tvert i mot, man oppdager daglig nye gevinster. Så er det noen ting vi aldri har vært skråsikre på som dette med allergi hvor det ser ut til at du får det senere og lettere, men at det kanskje ikke hindrer det helt, sier Gro Nylander til NRK.

- Kan det hende at du og andre ammetilhengere har lagt for stor vekt på viktigheten av å amme?

- Hele tiden går det en strøm av informasjon og en justering. FN, Verdens helseorganisasjon, alle verdens barnelegeforeninger og norske helsemyndigheter er av dem som mener at amming er veldig viktig, basert på kjempegode studier, sier Nylander.

- Carlsen er på jordet

Nylander sier at de 99 prosentene som ønsker å amme barna sine skal gjøre det og være glade for det. Samtidig avviser hun at forskningsresulatene fra Trondheim, ved professor Sven Magnus Carlsen ved NTNU, er godt nytt for mødre som ikke får til å amme.

- Nei, jeg tror ikke det for Carlsen er nokså på jordet. Han er en flink fyr når det gjelder hormonforstyrrelser og svangerskap. Men det eneste han har gjort på amming er å vise at kvinner med hormonforstyrrelser strever litt mer med å amme.

- Han har forsket på amming i Trondheim og hviler seg også på en stor undersøkelse gjort av en kanadier i Hviterussland?

- Det er pussig at han bruker den undersøkelsen, den viser en masse fordeler ved amming. Eksempelvis at du ikke så lett får mageinfeksjoner som tar livet av mange barn, at du får bedre utvikling av hjernen og at du får mindre eksem. Alt det nevner han ikke, han nevner den ene tingen den ikke viser, sier overlege Nylander.

Onsdag klokken 12 blir det nettmøte med Sven Magnus Carlsen om amming på nrk.no. Du kan stille spørsmål allerede nå.