Hopp til innhold

- Åges skrivestue må vernes

Skrivestua "Verdensrommet", der Åge Aleksandersen har skrevet flesteparten av sine sanger, må vernes. Det mener musiker Terje Tranaas.

Verdensrommet - skrivestua til Åge Aleksandersen
Foto: NRK

- Her er "Lys og Varme" blitt skrevet, "Levva Livet"... Det er utrolig mye fin kultur som er laget inne i den der ombygde garasjen, sier Tranaas, som har spilt sammen med Aleksandersen i en årrekke. 

- Unikt kultursted 

Åge Aleksandersen i skrivestua si, Verdensrommet
Foto: NRK

Han mener skrivestua er en unik opphavsplass for kultur som har betydd veldig mye for folk og mener derfor den bør bevares for fremtiden.

Han mener bygningen på Flatåsen enten må fredes på linje med Prøysenstua i Ringsaker eller eventuelt bli demontert og flyttet til Aleksandersens og Tranaas' barndomsby, Namsos, i forbindelse med etableringen av Norsk Rock City.

Turistattraksjon

- Det ville jo vært helt vanvittig flott å ha det som en attraksjon å gå inn i "Verdensrommet" og se, mener Tranaas. Han forklarer at for de som ikke har hatt anledning til å være der, og det er vel de fleste, så er det et rom der det er fullt av bilder, gitarer, manus og tekniske ting.

- Det er en veldig interessant plass å se hvordan en slik kunstner har jobbet og jobber, sier Tranaas.

- Åge har samlet på alt

Tranaas har turnert sammen med Åge Aleksandersen i sommer og sier han snakket med artisten om "Verdensrommet"s framtid senest i helga. 

Åge Aleksandersen i skrivestua si - Verdensrommet
Foto: NRK

- Han har tatt vare på alt han, fra gamle boots, til dongeribukser, til gitarer, til bilder, til håndskrevet manus til "Lys og varme". Han lurer på hva han skal gjøre med alt dette materiale når han skal flytte.

- Det er jo ei gullgruve. Det er jo et materiale som er helt unik. Han har helt systematisk tatt vare på det. Jeg vet ikke hvordan man ellers skulle fått tak i alt dette. Han har alt.