NRK Meny
Normal

- Adolf Øien må bestå

Elevene ved de tre videregående skolene i Trondheim sentrum ga politikerne klar beskjed.

Elever demonstrerer i Trondheim
Foto: Stein Lorentzen / NRK

Flere hundre elever fra Trondheim Katedralskole, Adolf Øien og Gerhard Schønning videregående skoler gikk i politisk streik for å markere at de er uenige i forslaget om å legge ned Adolf Øien skole.

Streiket i solidaritet

Sør-Trøndelag fylkeskommune har foreslått å legge ned Adolf Øien for å få et større og sterkere fagmiljø på de videregående skolene i Midtbyen.

Men elevene ved de tre skolene var samstemte om at de vil bevare alle skolene da de demonstrerte utenfor fylkeshuset i Trondheim onsdag.

Flere hundre elever møtte opp med faner, plakater og kamprop for å kjempe mot nedlegginga.

- Vi er her for å skape oppmerksomhet og vise at vi bryr oss. Vi frykter ikke at Katta skal bli lagt ned, men vi står nær Adolf Øien skole og streiker i solidaritet med dem, forteller elevrådsleder Ina Iversen ved Trondheim Katedralskole.

Video: Flere hundre demonsterte

Video nsps_upload_2008_12_3_14_5_7_2583.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ropte ut politikerne

Elevrådsleder ved Adolf Øien skole, Ingar Haaland, holdt appell utenfor fylkeshuset og sammen med de andre demonstrantene fikk han politikere i opplæringskomiteen til å komme ut og fortelle hvor de står i saken om nedlegging.

Morten Ellefsen i Fremskrittspartiet fikk jubel fra demonstrantene da han sa at det er elevenes valg som bør avgjøre hvor skolene skal ligge.

- Høyre er opptatt av viktige og gode fagmiljø. Det betyr at en god skole som Øien skal bestå, istemte Henrik Kierulf til stor applaus fra de frammøtte.

Ville ikke love noe

Men ikke alle tilbakemeldingene fra politikerne ble tatt like godt imot. Opplæringskomiteens leder Karianne Tung fra Arbeiderpartiet kunne ikke love at hun vil bevare alle de tre skolene i Midtbyen.

Elever demonstrerer i Trondheim

Hundrevis av elever streiket foran fylkeshuset i Trondheim.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

-Jeg takker for at dere gir oss beskjed hva dere mener. Vi har ikke bestemt oss enda, men skal bruke tida fram til fylkestinget til å diskutere dette grundig. Jeg kan imidlertid ikke si at jeg vil bevare alle skolene, sa hun.

Haaland var likevel fornøyd med svarene fra politikerne.

- Jeg er glad de kom og møtte oss. Det virker som flere har myknet opp litt og det er gledelig. Jeg håper Arbeiderpartiet også innser at det er elevene, ikke rådmannens kalkulator, som vet best hvordan skolehverdagen vår blir god, sier han.

Flott engasjement

Sivert Bjørnstad og Hedda Emilie Bratt som begge går på den nedleggingstrua Adolf Øien skole, var fornøyde med engasjementet fra elevene i Midtbyen.

-Da vi kom til fylkeshuset sto Trondheim Katedralskole og Gerhard Schøning skole der og ropte "Øien, Øien, Øien!" Det viser hvor stort engasjementet er for å beholde alle tre skolene. Det blir for dumt å legge ned noe som fungerer bra, og alle skolene leverer gode resultater, sier Bjørnstad, som er i aksjonsgruppa for streiken.

- Det er viktig at vi er flest mulig i streik og viser politikerne at vi er sammen om dette. Øien betyr mye for meg, miljøet er mye bedre enn jeg trodde og hvorfor skal de endre på det som fungerer så bra, undrer hun.

Varsler ny aksjon

Elevene varsler også at dette ikke var slutten for protestene mot å legge ned Adolf Øien.

- Opplæringskomiteen samles i dag og så skal fylkestinget avgjøre saken den 16. og 17.desember. Jeg ser ikke bort rfra at det kan bli aktuelt med en ny demonstrasjon da, for å fortelle hva vi mener, sier Bjørnstad.