Yrkessjåførlinje kan forsvinne

Alta videregående skole bruker 600 000 kroner i året på landslinja for yrkessjåfører. Den regningen er det egentlig staten som skulle betalt, mener rektor ved skolen.

Trailer

Transportnæringen kan få problemer dersom skolene ikke velger å finansiere landslinjene for yrkessjåfører med eget budsjett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er jo klart, det er jo ikke en ønskesituasjon, sier rektor Inger Pedersen ved Alta videregående skole.

Alta videregående skole er en av totalt elleve skoler i landet som har landslinje for yrkessjåfører. Det er et tilbud som staten skal finansiere, men som skolene nå i stor grad selv må dekke.

– Det jo veldig synd at det går utover andre linjer på skolen at vi må bruke av eget budsjett for å opprettholde tilbudet. Tilbudet er jo viktig, så vi gjør jo det for å ha det her, sier rektoren.

Alta VGS

Alta videregående skole er ikke lovpålagt å finansiere landslinjen. Dermed kan den bli kuttet om skoleøkonomien blir for dårlig.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

600 000 kroner i året

– For Alta videregående skole betyr det at vi er inne og dekker med 600 000 kroner i året på drift av landslinjen, sier hun.

Hoksrud

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, vil ta saken videre til kunnskapsdepartementet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Grunnen til det er at staten ikke har justert tilskuddet til linjene etter prisoppgangen i samfunnet.

Denne finansieringen er ikke noe de videregående skolene er lovpålagt, og dermed kan linjene stå i fare hvis skoleøkonomien blir for dårlig.

– Vi har for lite tilbud allerede

Transportnæringa har ikke råd til at disse linjene forsvinner, mener fylkesleder i Norges Lastebileier-Forbund Yngve Harila.

– Vi må ikke skjære mer ned på tilbudene vi har per dags dato. Det er allerede for lite slik som vi har det, sier han.

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, ser også verdien av å fortsatt beholde landslinjene. Han tror det er viktig for fremtidig rekruttering og vil ta saken videre.

– Jeg tar det med videre, og skal sørge for at kunnskapsdepartementet får kjennskap til dette, sier han.