Hopp til innhold

Vår nye løpedronning har vunnet nesten alt hun har stilt opp i

Ikke alle har hørt om Yngvild Kaspersen, selv om hun betegnes som Norges beste kvinnelige fjelløper. Sesongen 2019 beviser at 24-åringen er i verdenstoppen i den stadig mer populære idretten.

Yngvild Kaspersen etter målgang på Tenerife

SISTE SEIER: Yngvild Kaspersen slo løyperekord da hun vant Anaga Marathon på Tenerife forrige helg. Nå drar hun hjem til Tromsø for å feire jul, og trene.

Foto: Ubay Rodriguez / Ubay Rodriguez

– Det har gått over all forventning, sier Yngvild Kaspersen.

24-åringen er på vei hjem fra Tenerife. Med seg i kofferten har hun to gullmedaljer. Fredag i forrige uke vant hun den vertikale kilometeren under K42 Canarias – Anaga Marathon. Konkurransen går ut på å være første kvinne til å løpe opp tusen høydemeter. Yngvild vant med god margin.

Søndagen etter løp hun maratondistansen i fjellene.

– Faktisk var det lengre enn en maraton. Det var rundt 45 kilometer. De tre ekstra kilometerne har litt å si på slutten der. Du er rimelig kjørt da, sier Yngvild og ler.

Også denne konkurransen vant hun. Yngvild kom i mål 45 minutter før andreplassen, og satte samtidig ny løyperekord.

– Det er moro. Jeg vet en del gode løpere har deltatt her tidligere, og jeg vil jo alltid sammenligne meg med de beste, sier hun.

Redaktør i magasinet Kondis, Runar Gilberg, mener det er på sin plass at Yngvild gjør nettopp det.

Yngvild Kaspersen på Tenerife

KOMPLETT: Ifølge ekspertene er Yngvild Kaspersen dyktig i alle fasene av et fjelløp, både opp, ned og bortover.

Foto: Ubay Rodriguez / Ubay Rodriguez

Best i landet

– Yngvild har hatt en meget sterk sesong, og er nok den beste norske fjelløperen på damesida, sier Gilberg.

– Som resultatene viser, hevder hun seg meget godt også internasjonalt. Løpskapasiteten er så god at hun behersker både kortere motbakkeløp og lengre fjelløp.

Runar Gilberg, redaktør i Kondis

IMPONERT: Redaktøren i Kondis, Runar Gilberg, har latt seg imponere av Yngvild Kaspersen.

Foto: Privat

Kondis-redaktøren merker at fjelløping blir stadig mer populært, både i Norge og internasjonalt.

– Nivået blir derfor gradvis bedre med større bredde, og dermed blir det også vanskeligere å hevde seg helt i teten, sier Runar Gilberg.

I løpet av 2019-sesongen har Yngvild Kaspersen deltatt i 17 konkurranser. Hun har vunnet ti av dem.

Dette til tross for at det kun er noen år siden hun oppdaget talentet sitt.

Fant seg selv i parkeringstunnel

Yngvild Kaspersen var nemlig et stort fotballtalent. Men vinteren 2014 oppdaget hun at hun hadde et enda større talent for løping, da hun heiv seg med på ei trening med Tromsø løpeklubb i parkeringstunnelen i Tromsø.

Etter det ble det kun løping for 24-åringen.

– Da jeg startet å løpe, ville jeg prøve alt. Det var fjelløp og gateløp og forskjellige distanser, for å teste hvor jeg har størst potensial. Nå føler jeg meg mer erfaren. Jeg har hatt noen år, og funnet ut hva jeg som fungerer for meg.

Oppskriften er standard løpetrening om vinteren. Som tromsøværing blir det en del løping på tredemølle og rolige turer ute.

– Det er vanskelig å trene i fjellet i Tromsø om vinteren. Men da kan jeg jobbe med farten min. Jeg starter ofte vårsesongen med noen gateløp, før jeg går over til terrenget om sommeren. Det ser ut til å fungere så langt, sier Kaspersen.

Yngvild på vei opp

STOLT: Yngvild Kaspersen er mest fornøyd med prestasjonen sin i Transvulcania i 2019. Løpene går på den vulkanske øya La Palma på kanariøyene.

Yngvild på toppen av pallen

STOLT: Yngvild Kaspersen er mest fornøyd med prestasjonen sin i Transvulcania i 2019. Løpene går på den vulkanske øya La Palma på kanariøyene. Her troner hun øverst på pallen etter halvmaratonen.

Yngvild i mål

STOLT: Yngvild Kaspersen er mest fornøyd med prestasjonen sin i Transvulcania i 2019. Løpene går på den vulkanske øya La Palma på kanariøyene. Her kommer hun i mål som nummer tre på den vertikale kilometeren.

Yngvild på vei ned

STOLT: Yngvild Kaspersen er mest fornøyd med prestasjonen sin i Transvulcania i 2019. Løpene går på den vulkanske øya La Palma på kanariøyene.

Yngvild Kaspersen på vei ned

MANGE OPPLEVELSER: Yngvild Kaspersen har vært over store deler av verden for å løpe i 2019. Her fra Tenerife, årets siste løp.

Yngvild Kaspersen på Tenerife

MANGE OPPLEVELSER: Yngvild Kaspersen har vært over store deler av verden for å løpe i 2019.

Yngvild Kaspersen i Ring of Steall Skyrace i Skottland

I SKOTTLAND: Yngvild Kaspersen deltok også i Ring of Steall Skyrace i Skottland. Der ble hun nummer 8.