Yngste ordfører i Troms?

I hvert fall er han den første av alle ordførerne som er klare i Troms, 27 år gamle Eirik Losnegaard Mevik.

Eirik Losnegaard Mevik

Eirik Losnegaard Mevik flyttet fra Tromsø til Jøkelfjord i Kvænangen, nå blir han ordfører.

Foto: NRK

I går ble det klart at Arbeiderpartiet og Høyre i Kvænangen er enige om et samarbeid som også innebærer at Ronald Jenssen blir varaordfører.

Flyttet fra Tromsø til Jøkelfjord

Eirik Losnegaard Mevik er et nokså ubeskrevet blad i politikken fram til denne valgkampen startet. Men i Kvænangen har han rukket å gjøre seg bemerket, han har vært leder av Kvænangen Arbeiderparti i tre år og sitter også i styret til Troms Ap. Han har dessuten utmerket seg fordi 27-åringen sammen med Vera Marie E. Wassnes (36) representerer de unge i Kvænangen, en kommune en voksende eldrebefolkning. Wassnes sto på andreplass på Arbeiderpartiets liste.

Losnegaard Mevik er opprinnelig fra Harstad, men bodde i Tromsø da han bestemte seg for å flytte til Jøkelfjord i Kvænangen i 2012. Han var ofte i Jøkelfjord i bestefarens barndomshjem som fungerte som hytte for han.

– Jeg oppdaget at jeg trivdes bedre på hytta her i Jøkelfjord enn i Tromsø, sier han.

Her opprettet han sin egen arbeidsplass der han i all hovedsak tar oppdrag som verge.

Se klipp fra NRKs valgsending på Storslett 8. september da Losnegaard Mevik ble spurt om kommunesammenslåing:

NRK-sending.

Har tro på Kvænangen

Han har tro på at Kvænangen har ei framtid til tross for at det er en typisk distriktskommune med fraflyttingsproblemer. Blant annet gjorde Arbeiderpartiet i Kvænangen det klart under valgkampen at de ikke kom til å støtte noen kommunesammenslåing.

Men han ser at det er utfordringer i en utkantkommune.

– Kvænangen må, som alle andre, omstille seg, vi må ikke tro at alt kan gjøres akkurat som før, sier han.

Han tror han fikk mange stemmer i Kvænangen fordi folk ser at han er ung og kan tenke nytt når det gjelder framtida. Arbeiderpartiet gjorde et svært godt valg og gikk fra 17,7% til 38,1 prosent av stemmene og fordoblet med det antall mandater fra tre til seks. Sammen med Høyres to mandater danner de flertall i kommunestyret.

I Kvænangen er Arbeiderparti og Høyre blant annet enig om å få på plass en ny barne- og ungdomsskole i Burfjord og ikke minst et kunnskapssenter. I kunnskapssenteret skal det bli undervisningsmuligheter, der skal folk som jobber i området kunne ta videreutdanning slik at de er rustet for en framtid i Kvænangen.

– Regjeringen har gitt oss en utfordring når det gjelder kompetanse og dette er et svar på den utfordringen, sier han.

Kvænangsfjellet må være åpen

Også utbedring av Kvænangsfjellet er viktig for Arbeiderpartiet som vil ha en veipakke for hele E6 gjennom Kvænangen. Det betyr tunnel gjennom Baddereidet og to tunneler over Kvænangsfjellet, slik Statens vegvesen har gått inn for.

– Utbedring av Kvænangsfjellet har høy prioritet hos oss, vi kan ikke ha det sånn at veien er stengt for syketransport og transport av laks ut av kommunen på grunn av dårlig vær, sier han.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Se Nordnytt med Sveinung Åsali