Her forteller Yalda (9) at hun gjerne vil bli i Norge

Stort lokalt engasjement og bred støtte til niåringen Yalda da hun møtte utenriksministeren i Tromsø.

Yalda møter Støre

Den ni år gamle jenta og foreldrene står i fare for å bli kastet ut av landet, tross hennes sterke tilknytning til Tromsø. Her forklarer hun sin sak ovenfor utenriksministeren.

Det var mer enn 200 som møtte fram onsdag ettermiddag for støtte asylbarnet Yalda.

Den ni år gamle jenta og foreldrene står i fare for å bli kastet ut av landet, tross hennes sterke tilknytning til Tromsø.

Foreldrene kommer ikke fra samme land, noe som betyr at jenta også må skilles fra faren sin. Onsdag skulle hun få møte utenriksministere.

Støre: – Ingen som er upåvirket

Yalda under onsdagens markering

Yalda og familien under onsdagens markering.

Foto: NRK

Yalda fikk under onsdagens appell forklart sin situasjon ovenfor utenriksministeren.

– Jeg vil gjerne bo sammen med mamma og pappa her i Norge, sa hun.

Jonas Gahr Støre er ikke upåvirket av situasjonen, det røper ansiktet. Men han sier bestemt at regjeringens asylpolitikk ikke bestemmes på gata i Tromsø.

– Nei, og det er i hvert fall ikke en minister på et fortau som skal avgjøre slike spørsmål. Det må skje etter de reglene vi har, og etter den måten Stortinget har trukket opp. Det må utlendingsmyndighetene vurdere, de kan vurdere anke – og for stå for sin beslutning. Jeg synes det er riktig å møte henne og det er ingen som er upåvirket av situasjonen, men det er slik beslutningene tas, sa han etter møtet.

Yalda

I Tromsø blir det slått ring rundt ni år gamle Yalda Bahadori som må reise ut av Norge etter fem år.

Foto: Trygve Andreassen

Fått bred støtte

Familien til Yalda har fått enorm støtte fra Tromsøs befolkning. Alt fra Fellesforbundet til Byrådet i Tromsø og Arbeiderpartiets egen ungdomsorganisasjon, AUF. De mener det er feil og umenneskelig å sende familien ut av landet.

Domprost i Tromsø, Kjell Riise holdt også appell.

– For 1000 år siden, før kristendommen kom, så satte man uønskede barn ut i skogen. Det har vi sluttet med, men nå setter vi dem på fly ut av landet. Slik kan vi ikke ha det, sier domprosten.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen