Therese Charlotte Margrethe Nielsen (TCMN)
Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Bloggdronninga som ble lei av livet på tronen

TROMSØ (NRK): TCMN var Norges største kjendisblogger og tjente mange titusen i måneden. Men én dag bestemte bloggdronninga seg for å velge A4-livet foran livet på tronen.

August 2013: Therese Charlotte Margrethe Nielsen (19), bedre kjent som TCMN, tvinner en mørk hårlokk mellom fingrene og kikker betenkt ned på PC-en i fanget. Hun legger inn et par bilder venninna, samboeren og bloggeren Tuva Willassen har tatt, så smiler hun og trykker ”publiser”. Og vips er Therese ferdig på jobb for dagen.

TCMN er Norges største blogger. Hun skriver om livet sitt, sminke og hva hun spiser til middag – men også større ting i livet. Og tjener titusenvis av kroner på det i måneden. Når Therese går ned Karl Johans gate i Oslo, stopper folk henne for å ta bilder. Om en knapp måned skal den unge Tromsø-kvinnen bli enda mer kjendis. Da er det premiere på realityprogrammet ”Charterfeber”, med Therese i en av hovedrollene.

Tuva Willassen og TCMN

2013: Hverdagslige betraktninger og stylingtips gjør TCMN sin blogg superpopulær. Ofte er hennes samboer, Tuva Willassen, med på bildene.

Foto: privat

Hun føler virkelig at hun lever livet! Men litt etter litt går det opp for henne at bloggingen rett og slett gjør livet hennes kjedelig, alt går i loop. TCMN innser at hun må finne på noe nytt å gjøre. Men hva?

Levde livet

August 2016: Therese har skiftet hårfarge, og fantasifulle tatoveringer strekker seg ut mot fingrene på den ene hånda. Hun smiler idet hun ønsker neste kunde velkommen i frisørstolen, og hjelper den eldre og litt ustø damen med å sette seg godt til rette.

Med latter og glimt i øyet blir de enige om at Therese skal gi henne en flott frisyre. Saksen og kammen dras opp av futteralet. Nå lever Therese av å gjøre andre vakrere.

Kontrasten mellom det gamle livet, med gode inntekter og kjendisstatus er et stykke unna jobben som frisør på Hair Shop på kjøpesenteret Jekta. Den eldre damen i frisørstolen aner ikke at 50.000 personer, stort sett unge jenter, fulgte med på hva Therese gjorde hver dag.

Therese Charlotte Margrethe Nielsen

Jobben som frisør gjør at Therese nå føler seg nyttig.

Foto: Tove Jensen / NRK

TCMN lå på førsteplass på blogglista i ett års tid, og var blant de tre største bloggerne i landet i flere år. Hun «kriget» lenge om 1.-plassen med Sophie Elise, som fortsatt er en av Norges desidert mest leste.

Den gang var hele dagen til Therese bloggrelatert. Hun sto opp, ordnet og sminket seg, gjerne bare for å ta bilder av seg selv, og jobbet med bloggen gjennom dagen.

– Selv om det i perioder var veldig hektisk hadde jeg egentlig ganske late dager, sier Therese.

Tjente mer enn foreldrene

21-åringen begynte å brette ut om livet sitt til verden da hun var 15 år gammel. Hun var nysgjerrig på bloggfenomenet, som var ganske nytt i Norge på den tida. Rosabloggeren gjorde raskt suksess, og ble en av landets største i løpet av et halvt års tid. Foreldrene heiet på henne hele veien.

Therese vil ikke avsløre hvor mye hun tjente da hun var på topp, men i oktober 2012 sa hun til avisa Nordlys at hun tjente langt mer enn foreldrene sine. En del penger gikk med til ting hun ville kjøpe der og da. Men Therese sier at hun har investert mye av pengene i bil og leilighet.

– Jeg brukte ikke så mye på fest og slikt som folk kanskje tror, sier hun.

Likevel, med femti tusen fans fikk hun føle kjendisstatusen på kroppen. En mann i Tyskland sendte henne et bilde av hans nyeste tatovering – en heller blodig utgave av henne, basert på et bilde hun hadde publisert på bloggen sin.

”Jeg føler jeg er litt takknemlig for at denne fyren ikke bor i Norge, og at jeg slipper å møte han i en bakgate etter en fuktig kveld på byen”, skrev Therese i et innlegg på bloggen sin den gang.

Tysk mann tatoverte grotesk bilde av TCMN

Det vakte selvsagt medieoppmerksomhet at en mann tatoverte en grotesk versjon av toppbloggeren på armen sin.

Foto: TCMN.BLOGG.NO / FAKSIMILE

I april 2013 var hun og noen venninner på vei til Justin Bieber-konsert på Telenor Arena i Oslo. En begeistret fan stoppet Therese og ville ta bilde. Så fulgte bare flere og flere på. Til slutt ble venninnene lei, og gikk fra Therese.

– Da toppet det seg for dem, sier hun og smiler.

– Blogging er på vei ut

Det krever stadig mer å lykkes som blogger. En som kjenner den norske bloggsfæren bedre enn de fleste, er redaktør av livsstilsmagasinet Vixen, Ida Elise Eide Einardsdóttir. De arrangerer hvert år Blog Awards, Norges største kåring av blogger innenfor mange kategorier som mote, skjønnhet, interiør, kjendisblogg og gullpenn. Hun ser at følgerne krever stadig mer.

Oda Elise Eide Einarsdóttir

– Å lese en blogg er som å smuglese i dagboka til venninna si. Men de gode bloggerne er flinke til å skape dialog og svarer leserne sine raskt, sier Visen-redaktør Ida Elise Eide Einardsóttir.

Foto: privat

– Det holder ikke å skrive en blogg om dagens antrekk. For å lykkes som blogger, må man også være ekspert på sosiale medier, sier Einarsdóttir.

Amerikanerne er tidlig ute med nye trender på nett, og var også tidlig ute med det som ble omtalt som "fenomenet blogging". Men nå har blogging gått fra å være et fenomen til å bli en etablert sjanger – riktignok ikke uten utfordringer, påpeker Einarsdóttir.

– Blogg er litt på vei ut, det er andre sosiale medier som tar av. I USA og Danmark er bloggerne nå på Instagram stories, Snapchat – sosiale medier der leserne også er. Vi snakker ikke om "bloggere" mer, men "influencers", som det foreløpig ikke finnes et godt norsk ord for, sier Vixen-redaktøren.

I Norge holder bloggene fortsatt stand. De mest leste bloggene har i dag rundt 100.000 treff per døgn. Men innholdet som leserne etterspør, er i endring, sier Einarsdóttir.

– Men nå er det mer fokus på personlige utfordringer og hverdagslige, menneskelige problemer. Bloggerne vil vise at de ikke er overmennesker, men folk som har problemer som alle andre, sier hun.

Suksessfaktoren, uavhengig av teknologisk plattform, er ifølge Vixen-redaktøren at bloggeren eller "influenceren" klarer å bygge en sterk relasjon til leserne.

– Bloggerne som får mange følgere, er de som klarer å få dem til å kommentere og engasjere seg. De svarer på henvendelser fra leserne og er gode til å skape dialog, i kontrast til massemedienes monolog.

Lei av hverdagen

Et sted midt mellom injeksjoner i leppene, rouge, intervjuer og gratis klær i posten, begynte Therese å bli lei. Lei av å legge ut om livet sitt på nett, lei av å sminke seg på dager hun ikke hadde noen planer, lei av å utlevere seg selv.

– Hverdagen begynte å bli litt kjedelig fordi jeg ikke brukte dem på noe annet enn å blogge. Jeg gikk stort sett bare hjemme.

Uten inspirasjon til å skrive, ble det vanskeligere å holde trykket oppe. I løpet av et halvt år falt TCMN mye på blogglista. Hun vedgår at det var litt trist.

– Jeg mistet nok lesere mest fordi jeg blogget sjeldnere og sjeldnere og fikk andre prioriteringer i hverdagen. Bloggen kom ikke lenger i første rekke.

TCMN

Therese har fått et nytt liv som frisør.

Foto: tcmn.blogg.no

Therese sier hun ikke vil anbefale andre 15 år gamle jenter å prøve å bli Norges største blogger. Hun forteller om kampen mot nettrollene, mot folk som legger igjen fæle og sjikanerende kommentarer under blogginnleggene.

– Som stor blogger får man veldig mye dritt fra folk man ikke aner hvem er. Veldig mange takler ikke det. Drittslenging som dette kan bryte deg ned og gjøre at du begynner å slite. Jeg var heldigvis ganske hardhudet allerede da jeg startet å blogge, men ble enda mer hardhudet etter hvert.

Bloggen er fortsatt i live, men har falt til under 50. plass på blogglisten.no. Selv om Therese bare produserer noen få innlegg i måneden, stikker fortsatt et par tusen trofaste lesere innom sida hver dag.

– Det synes jeg er litt rart. Nå består en vanlig dag av å stå opp, ordne meg, dra på jobb, dra hjem og slappe av. Kanskje blogge av og til, sier Therese og ler.

Nå føler jeg meg nyttig

På tross av at de store pengene og luksuriøse tilbudene ikke lenger er til stede i Thereses liv, er hun mer fornøyd med tilværelsen nå enn da hun var på sitt største som blogger.

– Alt rundt meg er bedre nå – familie, venner, jobb. Før hadde jeg bare bloggen, nå har jeg mye mer i livet mitt. Også har jeg fått meg utdanning, sier hun.

Therese opplever at dagene gir mer mening. På Hair Shop har den eldre damen nå fått en kortere frisyre som hun sier hun er svært fornøyd med. Datteren som har fulgt henne kommenterer at Thereses humør og sprell har fått moren hennes til å le gjennom hele frisørtimen.

– Nå føler jeg meg nyttig. Jeg føler jeg gjør noe bra, og har det bedre med meg selv, sier 21-åringen ettertenksomt.

Hun kjenner likevel et lite savn etter det å blogge. De siste to årene har det gått lang tid mellom innleggene, gjerne ukevis.

– Blogging er en mulighet jeg har nå, ikke om fem til ti år når jeg begynner å bli eldre. Men jeg har mange ganger følt at jeg har «brukt opp» bloggingen. Etter seks år føler jeg at jeg har skrevet om alt som er å skrive om, sier hun fast.

Bloggeren Therese Charlotte Margrethe Nielsen, TCMN

Therese sier hun har lært mye av å utlevere seg selv på bloggen i seks år. – Jeg har blant annet lært mer om næringsliv og skatt, og å bli mer tykkhudet.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

I Thereses nye og mer anonyme liv har nettrollene gitt seg. Firmaene som vil ha reklameinnlegg på bloggen hennes maser langt mindre. Alt i alt har 21-åringen mest positive tanker rundt det at hun begynte å blogge i så ung alder. Therese tror ikke bloggingen har påvirket henne på noen negativ måte.

– Det har ikke gjort meg til noen dårligere person, jeg vil heller si at drar nytte av erfaringene fra bloggingen på andre områder i livet, sier hun og smiler.