Store snømengder i Finnmark: 30 boliger blir nå evakuert

Politiet i Finnmark melder om at det er har gått fem snøskred i Honningsvåg. Nå er Kystvakten tilkalt for å stå i beredskap om noen bygder blir veiløse.

Holmbuktveien i Honningsvåg er stengt på grunn av fare for skred. Det vurderes også å evakuere innbyggere i området på grunn av snøskredfaren.

Politiet har stengt av et område i Honningsvåg på grunn av snøskredfare. Evakuering av innbyggere i området blir nå vurdert.

Foto: Raymond Elde / Radio Nordkapp

Det har snødd veldig mye i deler av Finnmark i løpet av natten. Det har medført til flere snøskred i Nordkapp kommune.

Her har det i løpet av natten snødd 60 centimeter, og det snør fortsatt. Politiet har nå vedtatt i samråd med NVE og NGI å evakuere nærmere 30 boliger i det skredutsatte området.

– Det er et sted mellom 23 til 28 boliger som blir totalt som vil bli evakuert, sier operasjonsleder ved Finnmark politidistrikt, Eirik Pedersen.

Han legger til at området som de nå vurderer å evakuere er veldig bratt, og de har også kalt inn redningsskøytene, «Peter Henry Von Koss» og «Odin». Kystvakten skal også bistå.

– Vi har bedt om bistand fra dem, og de er i beredskap der dersom veien blir stengt og vi må evakuere folk fra området, sier Pedersen.

E69 Holmbuktveien var stengt på grunn av snøskredfare på mandag.

Denne veistrekningen er nå stengt i Nordkapp kommune. Det er en fare for at det kan gå skred i området.

Foto: Raymond Elde / Radio Nordkapp

– Det største skredet vi har opplevd

I morgentimene ble Bernt Arild Nicolaisen og kona vekket av et snøskred traff huset deres. De er nå blitt evakuert fra huset deres i det svært skredutsatte området.

En av bilene til familien er blitt ødelagt av snøskred.

– Det var kona som hørte noe i morges i halv fem-tiden. Da så vi at det var gått et skred. Det er det største skredet vi har opplevd her, sier Nicolaisen, som har bodd i Nordkappveien siden 2005.

Her måker Bernt Arild Nicolaisen fram bilen som ble tatt av snøskred i morgentimene i Honningsvåg.

Begge bilene til Bernt Arild Nicolaisen ble tatt av snøskredet som gikk i morges. Nå er han og kona evakuert fra sitt hjem i Nordkappveien.

Foto: Bernt Arild Nicolaisen

Flere hus kan bli evakuert

Det tas fortløpende vurderinger om evakuering av boliger i området hvor det er stor fare for skred.

– Det kan blir også vurdert evakuering fra husene som ligger litt lenger inn i Storbukt ved Sandfjellet og Lillefjellet. Da er det snakk om et par hundre mennesker, sier operasjonslederen i Finnmark politidistrikt.

Politiet opplyser nå at de evakuerer nærmere 30 boenheter i det skredutsatte området.

Savner tiltak mot skred

Det er andre gangen at Nicolaisen blir evakuert fra hjemmet sitt. De har bodd i boligen siden 2005. Han håper nå at kommunen sikrer området.

– De har snakket om rassikring her i mange år, men hva som skjer vet jeg ikke. Den veien vi bor i har vært skredutsatt i mange år. Nå er det på tide at politikerne og andre får øynene opp og gjør noe med det, sier Nicolaisen.

Kjører forbi sperringene

Veien (E69) i området er sperret, men flere har brutt sperringene og kjørt forbi det skredfarlige området.

– Vi har hatt et problem med at enkelte kjører forbi sperringer med ATV, sier Pedersen, som legger til at de ber folk respekter sperringene ettersom det er stor fare for snøskred.

Det foretas fortløpende vurderinger i forhold til en eventuell evakuering av hus i området.

Det er store snømengder i Finnmark. Sånn så det ut i Elvedalen i Honningsvåg på mandagsmorgen.

Det er mange som fikk en ekstrajobb på mandag før de skulle på jobb i Honningsvåg.

Foto: Raymond Elde / Radio Nordkapp
Laster Twitter-innhold
Det har snødd veldig mye i Nordkapp kommune det siste døgnet.

Det har snødd mye i deler av Finnmark i helgen.

Foto: Mona Danielsen

Kommer mer snø

Det har snødd mye i Nordkapp det siste døgnet. Meteorologene melder at det ikke vil bli noe bedre det kommende døgnet.

– Det kommer til å snø utover dagen. I morgen vil det utover dagen vil det være et avtakende bygevirksomhet, og på kvelden blir det oppholdsvær, sier vakthavende meteorolog Odd Ivar OIsen.