Hopp til innhold

Vurdere å stenge ned kommunen om ikke folk skjerper seg

Smittesituasjonen i Alta blir ikke bedre – nå truer kommunen med nedstenging i sommer om ikke smittetallene går ned. Over helga har kommunen fått 15 nye smittetilfeller.

Korona Alta

Alta kommune kan måtte stenge ned om ikke smittetallene går ned.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Alta kommune tok til Twitter søndag med en oppfordring til innbyggerne om at de vurdere å avlyse turneringer og festivaler om ikke smittesituasjonen bedre seg.

Over helgen har kommunen fått 15 nye smittetilfeller.

I en lengre periode har Alta hatt tre forskjellige utbrudd å forholde seg til, forklarer ordfører i Alta Monica Nielsen (Ap).

– Hvis får et til utbrudd nå i tillegg til de vi har, er vi nødt til å innføre strengere tiltak, sier Nielsen.

Hun forklarer at problemet er at folk går for lenge med symptomer før de tester seg – og da blir det mange nærkontakter.

Totalt har kommunen 22 personer med aktiv smitte og 237 personer i karantene.

– Vi ser at Alta ikke kan være med på den gjenåpningen som Norge står foran nå. Vi er nødt til å holde mer igjen her, til vi har mer oversikt og kontroll, sier Nielsen.

I en lang periode har kommunen hatt en lav, men jevn strøm av smittetilfeller. Nå har situasjonen snudd og tallene stiger raskere.

– Vi har en oppadgående smittesituasjon i Alta og det er helt avgjørende at vi får ned smittetallene og får en annen situasjon her. Hvis ikke kan situasjonen være slik at vi går mot nedstenging i løpet av sommeren, sier ordføreren.

Ordfører i Alta, Monica Nielsen.

Ordfører Monica Nielsen varsler mulig nedstenging av kommunen om ikke smittesituasjonen bedres.

Foto: Hanne Larsen / NRK

Flere fester i helgen

Denne uken innførte kommunen antallsbegrensing på private sammenkomster.

Man får kun ha ti gjester, med unntak av vaksinerte.

Likevel har politiet avsluttet flere fester den siste tiden – i helgen var det to fester i Alta med for mange deltakere.

– Natt til søndag var det en privatfest med rundt 14 personer som nå undersøkes videre, sier operasjonsleder Tarjei Leinan Mathisen.

Det samme gjelder en fest som skjedde i Alta natt til lørdag.

Politiet har avsluttet fester over hele Finnmark i helgen, og Leinan Mathisen forklarer at det er ikke alltid antallet på festene som er problemet.

Ifølge han har fester vært den største smittekilden i Alta.

– Det har vært et problem at det har vært vanskelig å spore opp hvem som har vært på disse festene, og det er derfor kommunen nå kom med nye forskrifter, sier han.

Tarjei Leinan Mathisen

Operasjonsleder Tarjei Leinan Mathisen politiet ikke vil nøle med å etterforske de som bryter smittevernreglene.

Foto: Samuel Idivuoma

– Vanligvis er politiets strategi for ungdom å veilede og ikke straffe, men det er ingen tvil om at politiet vil gå inn å etterforske når vi ser åpenbare og grove brudd på smittevernreglene.

– Dersom vi får en økning i smitten i Alta så vil vi nok komme med nye tiltak. Vi tar fortløpende vurderinger og vi skal ha nye møter til uken om situasjonen, sier ordfører Nielsen.

Hun oppfordrer folk til å ha lav terskel for å teste seg.

– Vi må alle bidra med å ta en test så fort vi får symptomer og ikke vente og se det an. Testen må tas med en gang

Nordlyskatedralen i Alta
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRK