Hopp til innhold

– Vil vise menn som både går på elgjakt og syns det er greit å danse vals i lag

Fem voksne menn som danser tett med hverandre, skal gi publikum en annen opplevelse av dansen som kunstform.

Kartellet kunstfilm Martin Edelsteen

Kartellet kunstfilm

Sigurd Johan Heide

Sigurd Johan Heide er koreograf for forestillingen.

Foto: Mariann Torset

Danseforestillingen «Kartellet» vil utfordre de kjente normene for dans og maskulinitet. På scenen får publikum ett nært møte med fem menn som danser i brytningspunktet mellom dansen og brytingen.


Publikum får komme tett på danserne, som blant annet danser vals med hverandre.


– Det som er spennende er at alle fem som er med i danseforestillingen er menn. Og det er menn som er vokst opp med en type dans, som er i ferd med å dø ut. De er veldig fysiske i dansen sin, og har en tilstedeværelse som mange kan være misunnelige på. Det gjør dem til veldig spennende mennesker og dansere, mener Sigurd Johan Heide, koreograf, danser og kunstnerisk leder for danseforestillingen «Kartellet».

Ser på det maskuline


Under forestillingen spilles det på de ulike aspektene ved det maskuline. De ønsker å vise at det ikke er noe unaturlig å danse sammen, og at det finnes menn som både kan gå på elgjakt og danse vals sammen med andre menn.

– Når en to meter høy mann danser som bare juling foran deg med all sin kraft, er det litt av en opplevelse, sier Heide.


Med forestillingen ville han ta med publikum på en bygdefest, og utforske de ulike reglene som gjelder for dansen.

Det er de fem i Kartellet som selv skal bestemme hva som skal skje i den interaktive forestillingen.

– Dansen blir en blanding mellom en konkurranse mellom mennene og den ømme, nære dansen, sier Heide.

Oppdaget på bygdedans

De fem er ikke vanlige dansere, og Heide har funnet dem på uortodoks vis.

– Alle de fem danserne er fra Målselv. Jeg har sett dem danse på ulike bygdefester, og tenkte at den villskapen og driven de har, bør folk få se, sier Heide.

Heide forteller at det langt fra var problemfritt å finne en øvingstid med de fem danserne.

– For å få dem med, måtte jeg både unngå åpningen av laksesesongen og elgjakta. Det var ville forhandlinger, ler han.

Heide forteller at den første øvingshelgen var litt rar for både koreograf og dansere, siden ingen av dem er vant til å danse med andre menn hele tiden, men han forteller at de fort kom over det.

Kartellet

De fem danserne danser både nært og voldsomt.

Foto: Martin J. Edelsteen


Han syns det er stas å jobbe med et ensemble med bare mannlige dansere, etter at hans forrige forestilling hadde bare kvinner på scenen.

– Vi har blant annet veldig artige oppvarminger. Det er en halvtime fotball i stedet for yoga og tøyinger.

Laget kunstfilm

«Kartellet» får sin premiere under Kalottspel i Målselv i august. Forestillingen skal også vises fram i blant annet Oslo og Tromsø.

I forkant av forestilling har det blitt laget en kunstvideo av Martin J. Edelsten. Han har blant annet regissert musikkvideoer for Lars Vaular og Karpe Diem.

– Jeg synes at det var et veldig morsomt prosjekt som viste tradisjonell og utradisjonell folkedans i en ny setting, sier Edelsteen.

Heide forteller at videoen vil skille seg litt fra det publikum vil se under sceneversjonen.

– Han har et utrolig godt blikk, og ser andre ting enn oss. Han fanger noen magiske øyeblikk, som kanskje verken publikum eller koreograf legger merke til, sier Heide.

Forestillingen har nykomponert musikk av Mariann Torset. Heide mener musikken gir en fin kontrast til den kraftige energien i dansen, og forteller at den har et rustikt preg, med bruk av trøorgel og fele.