– Ordføreren ga grønt lys for å kjøre stein før raset gikk

Vitneforklaringene spriker i rettssaka etter Lyngen-raset

Kyrre Lyngdal

– Ordføreren fortalte meg at han personlig hadde gitt tillatelse til å starte å kjøre ut steinmassene. Det sa Kyrre Lyngdal (bildet) i Nord-Troms tingrett

Foto: Thomas Sørensen / NRK

– Da ordfører Hans Karlsen besøkte meg hjemme etter det store kvikkleireraset på Lyngseidet sa han til meg at det var han som hadde gitt Odd Steinar Høyvik tillatelse til å kjøre stein til fyllinga.

Det fortalte Kyrre Lyngdal i Nord-Troms tingrett mandag. Lyngdal var innkalt som vitne i straffesaka mot Høyvik. Høyvik står tiltalt for å ha utløst det store kvikkleireraset på Lyngseidet i september 2010.

Ble sjøl feid på sjøen

Huset havnet i sjøen

Lyngdal ble lettere skadd da både han og huset hans ble feid på sjøen av kvikkleireraset

Foto: NRK

Raset feide på sjøen 22 000 kvadratmeter landareal, 150 meter fylkesvei og tre hus. I ett av husene bodde Kyrre Lyngdal som ble hentet ute på fjorden og som så vidt berga livet.

I straffesaka står Høyvik tiltalt for grove overtredelser av Plan- og bygningsloven. Loven krever at den som skal sette i gang vesentlige inngrep skal ha tillatelse til å gjøre det.

Søkte ikke

Høyvik hadde ikke søkt om starte å lage ei steinfylling på tomta han hadde fått løfte av Lyngen kommune til å kjøpe. Han påberoper seg at han hadde fått muntlig tillatelse av daværende ordfører Hans Karlsen ( FrP) til å starte arbeidene.

Da den tidligere ordføreren vitnet i rettsalen mandag tilbakeviste han at han hadde gitt sin tillatelse.

Fikk telefon fra tiltalte

– Jeg fikk en telefon fra Odd Steinar ( Høyvik. Red. anm.) som fortalte at han hadde fått tak i billig stein til fyllinga, men den måtte hentes snart. Jeg spurte han om alt det formelle var på plass, noe han bekreftet. Da sa jeg at jeg hadde ingen innvendinger mot at han startet å kjøre stein med det samme, sa Hans Karlsen.

Han mente at det ikke kunne forveksles med å gi noen tillatelse til å starte arbeidet.

Hadde det travelt

På spørsmål fra aktor i saka, Tor Børge Nordmo om hvorfor daværende ordfører skulle ha gitt en slik tillatelse, sa Lyngdal at forklaringa han hadde fått fra daværende ordfører var at Odd Steinar hadde det travelt fordi han hadde fått tak i steinmassene billig.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg ukens siste Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg ukens siste Nordnytt