Hopp til innhold

Visste du at Finnmark er 107 ganger større enn Oslo?

Fikk aha-opplevelse av størrelsen til Finnmark i denne videoen.

Se hvor stort Finnmark egentlig er.

Finn ut hvor stort Finnmark er i denne videoen. Video: Nordkapp Næringshage/SeDenne

I en ny video, som Nordkapp Næringshage har fått lagd, illustreres det hvor stort Finnmark fylke egentlig er. Videoen har fått god respons på Facebook-siden til Nordkapp Næringshage.

– Og ikke bare fra folk utenfor fylket, men også fra folk som bor i Finnmark. Det er fint å se hvor stor plass vi har, og ha tall som viser dette. Det er ikke lett å ta innover seg, sier Ina Helene Olsen i Nordkapp Næringshage.

Vil ha flere nordover

Målet med videoen er å få flere næringsetableringer i Finnmark.

– Vi reiser mye rundt i Norge for å snakke med samarbeidepartnere. Da tar vi videoen med oss for å vise avstandene vi har. Vi kan ikke forvente at folk vet det, sier Olsen.

– Vi må jobbe hver dag med å få folk til å skjønne avstandene. Folk vet at det er stort, men ikke hvor stort det egentlig er. Vi kan ikke forvente at folk vet hvor langt det er for eksempel mellom Honningsvåg og Kirkenes, sier Olsen.

Bare for å klargjøre det med én gang. Skal du kjøre mellom disse to byene har du en tur på 500 kilometer foran deg - én vei. Det tar syv timer å kjøre med bil.

107 x Oslo

Videoen tar for seg flere måter å vise Finnmarks størrelse på. At landets nordligste fylke er 107 ganger større enn Oslo overrasket selv Ina Helen Olsen.

– Jeg ble helt sjokkert, ler hun.

– Dette er rett og slett folkeopplysning. Vi vil at folk skal se mer til Finnmark. Vi har et stort areal med mange muligheter. Gruvedrift, olje, landbruk og fiskeri, lister hun opp.

– Dere er ikke redde for at folk blir skremt av de store avstandene?

– Nei, de skal skjønne at de trenger vår kunnskap. At det ikke bare er å planlegge prosjekter i Finnmark sørfra. Man må bruke lokalkunnskapen og kompetansen til folk her oppe, svarer Olsen.

Siste fra Troms og Finnmark