Viser fram alderdommen: – Selv om vi er gamle, så er vi her

Hvordan er det å bli gammel? Det er temaet for scenekunstprosjektet Happy End som denne uka kan oppleves i Tromsø.

Eldre i Tromsø skal vise fram alderdommens historie.

Dette er mer enn en eldredans, det er nemlig et helt nytt kunstprosjekt i Tromsø.

– Det er jo veldig morsomt! Særlig når vi ikke har vært kunstnere før, ler Pauline Dahl.

Det som for det blotte øyet kanskje ser ut som trim for eldre, er faktisk et kunstprosjekt. Bak prosjektet står et danseensemble fra København, og de har tidligere skapt begeistring på sykehjem i både Danmark, Island og Finland.

Nå er det eldre ved Heracleum bo- og servicesenter som får sin kunstnerdebut. De formidler sin opplevelse av alderdommen til de profesjonelle danserne og publikummet.

– Vi ønsker å skape et møte med alderdommen. Et nært og tett møte. I de nordiske landene har vi en tendens til å gjemme alderdommen litt bort i våre samfunn i stedet for å se den som en ressurs, sier Ingrid Tranum Velásquez.

Hun er kunstnerisk leder i ensemblet NextDoor Project, som arrangerer prosjektet med fem eldre ved eldresenteret. For første gang er de i Norge, som en del av scenekunstfestivalen Vårscenefest i Tromsø.

(Artikkelen fortsetter under)

Ingrid Tranum Velásquez

Kunstnerisk leder Ingrid Tranum Velásquez i ensemblet NextDoor Project

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Vi får jo vist at vi teller med

– Vi er jo litt stive, men de prøver å få det til og hjelper oss. Vi får jo vist at vi teller med. Selv om vi er gamle, så er vi her. Det vil jeg ha frem, sier Pauline Dahl.

Arne Pettersen er en annen av sprekingene som deltar i det nye kunstprosjektet.

– Det er sosialt, så får man jo litt bevegelsestrening, skryter han.

Tranum Velásques mener de eldre har mange viktige historier å fortelle.

– Fordi de har levd så lenge som de har. På Island var de veldig opptatte av naturen, fordi den betød så mye for deres måte å leve på. I Finland handlet det mer om det sosiale i å danse. Her har vi bare vært i to dager, så vi vet mer om litt, sier hun.