Hopp til innhold

Vinterturismen gir rekordbesøk

Det ligger an til å bli en rekordvinter i antall hotell- og campingovernattinger i Finnmark.

Vinterturisme_2

Nordlysjakt og samiske opplevelser er populært blant de utenlandske turistene. Her er britiske cruiseturister på besøk i Máze.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Flere utenlandske turister har fått øynene opp for Finnmark. Bare i januar var det en generell økning på hotell- og campingovernattinger på 11 prosent sammenlignet med i fjor.

Utenlandske turister bidrar mest til oppgangen – med hele 31 prosent.

Og det er ingen tvil om hva som tiltrekker turister til Finnmark på vinterstid.

– Jeg tror 90 prosent av vinterturistene fra utlandet kommer for å se nordlyset, sier Hilde Bjørkli, reiselivssjef i Nordnorsk reiseliv.

Hilde Bjørkli

Hilde Bjørkli.

Foto: Kai Erik Bull

Flere individuelle turister

Årets tre første måneder ligger an til å bli en rekordvinter i antall overnattingsturister i landets nordligste fylke. Selv om det kun er januartallene som er klare, ser reiselivet klare tendenser.

– Det gir en god indikasjon, sier Bjørkli.

Reiselivsbedriftene bekrefter turiststrømmen.

– Vi har bedre besøkstall på individuelle turister enn vi noen gang har hatt før, sier Trygve Nygård, daglig leder i turoperatøren Glød Explorer.

Nygård har i vinter opplevd en liten nedgang i cruiseturister, men altså en økning i individuelle turister.

– Vi har en økning på cirka ti prosent fra det beste året vårt, i forfjor. Og dét til tross for at vi har fått flere tilbydere i Alta, sier han.

Trygve Nygård

Trygve Nygård.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Flere fra Øst-Europa

Selv om det fortsatt er klart flest nordmenn på hotellene i Finnmark, er det utlendinger som øker mest.

– Vi ser at det er en økning fra Storbritannia, og det er nordlysturistene. Ellers ser vi en fin økning fra Øst-Europa, sier reiselivssjef Hilde Bjørkli.

– Det virker som det går i riktig retning. Det løfter seg gradvis. Slik jeg har forstått på de andre leverandørene i Alta, så ser vi en økning over hele fjøla. Det er veldig positivt, sier leverandør Trygve Nygård.