Denne dingsen skal skremme bort elgen

De første elektroniske viltskremmerene ble montert i indre-Troms tirsdag. Erfaringer fra Sentral-Europa viser at tallet på påkjørsler ble redusert med mer enn 90 prosent. Nå spørs det hvordan den norske elgen tar utfordringen.

Viltskremmer

Henrik Wildenschild er prosjektleder i Statens vegvesen.

Foto: Arild Moe / NRK

En alarm og blinkende lys skal skremme elgen fra å krysse veien når biler passerer.

Tirsdag ble de første elektroniske viltskremmere montert på E6 i Bardu og fylkesveg 855 mot Finnsnes.

– Den inneholder en masse elektronikk som sender ut signaler når enheten blir aktivert. Et solcellepanel lader batteriet, som gir strøm til enheten, sier Tollef Bredal i IPTE Norge.

SE VIDEO:

De første elektroniske viltskremmerne ble montert i indre-Troms tirsdag.

110 000 kr per kilometer

Fire elgstrekninger i Troms og Nordland er valgt ut til utprøvinga fordi tallet på elg som krysser veg og antall påkjørsler har økt dramatisk.

Forsøkene på hjort i Sentral-Europa reduserte påkjørslene med over 90 prosent.

– Vi har to mål. Det ene er å teste om det fungerer godt nok teknisk og det andre er å se hvordan det fungerer på elg. Kostnadene rundt det er omtrent 110 000 kroner per kilometer, sier Henrik Wildenschild som er prosjektleder i Statens vegvesen.

I Troms har det de siste fem årene vært 17 påkjørsler på E6 i Bardu, og i 1987 ble en person lettere skadd. I 2008 tre lettere skadd etter påkjørsel. På fylkesveg 855 i Målselv har det vært fem påkjørsler de siste fem årene.

Overvåkes via internett

Den østerrikske konstruktøren, Andreas P. Schalk, utvikler stadig utstyret.

– Målet er å forbinde kjøretøyet med utstyret slik at de kan fjernutløse sensorene og skremmene langs vegen, sier Schalk.

For de lokale viltnemndene er dette spennende.

– Viser det seg at dette fungerer, så håper vi at det skal komme flere plasser også. Det gjenstår å se om elgen stopper for viltskremmeren, men på hjort har det fungert godt, sier Jørn Larsen i viltnemnda i Målselv.

Utstyret kan overvåkes via internett fra kontoret, og det har tyverivarsling.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali